Het bereiken van de halve finales bij het ATP-toernooi van Dubai heeft Robin Haase maandag teruggebracht in de top vijftig van de wereldranglijst.

Haase, die onder meer de Tsjech Tomas Berdych uitschakelde, werd pas gestuit door de Spanjaard Fernando Verdasco. Het leverde hem een winst van negentien plaatsen op op de ATP-ranking: van 66 naar 47.

Daarmee was Haase de grootste stijger in de top honderd van het mondiale tennis. Hij stond in de zomer van 2014 voor het laatst in de top vijftig.

Zijn beste ranking bereikte hij twee jaar daarvoor: 33e. Dit jaar haalde hij eerder de kwartfinales in Auckland. In Sofia en Rotterdam drong hij door tot de tweede ronde.

In de top tien deed zich slechts één verschuiving voor. De Kroaat Marin Cilic steeg naar de zevende plek ten koste van de Fransman Jo-Wilfried Tsonga. Andy Murray blijft de mondiale nummer één, voor Novak Djokovic, Stan Wawrinka en Milos Raonic.

Vrouwen

Bij de vrouwen staat Kiki Bertens nog steeds op de twintigste plek van de wereldranglijst. De Wateringse kwam afgelopen week niet in actie.

In de top twintig veranderde er niets. De Amerikaanse Serena Williams is nog altijd de nummer één, met een kleine voorsprong op de Duitse Angelique Kerber.