Robin Haase is er vrijdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de eindstrijd van het ATP-toernooi van Dubai.

De Hagenaar verloor in de halve finales in drie sets van de Spanjaard Fernando Verdasco: 6-7 (5), 7-5 en 1-6. De partij nam twee uur en vijftien minuten in beslag.

Eerder had Haase in Dubai voor een verrassing gezorgd door Tomas Berdych, de Tsjechische nummer veertien van de wereld, in de tweede ronde te verslaan.

Door de uitschakeling tegen Verdasco blijft de 29-jarige Nederlander voorlopig op twee toernooizeges op ATP-niveau staan. In 2011 en 2012 won hij het toernooi van Kitzbühel.

Haase verdient met zijn plek in de halve eindstrijd wel de nodige punten en zal op de wereldranglijst terugkeren in de top vijftig. Hij is nu nog terug te vinden op plaats 66.

Gelijkopgaand

Het duel tussen Haase en Verdasco ging aanvankelijk redelijk gelijk op. Eerstgenoemde verspeelde in de openingsset een break voorsprong, waardoor een tiebreak uitkomst moest bieden. Daarin trok de mondiale nummer 35 met 7-5 aan het langste eind.

Het tweede bedrijf kende nagenoeg hetzelfde verloop. Haase zag Verdasco terugkomen van een 4-1 achterstand, maar een nieuwe break bij 6-5 betekende setwinst voor de ongeplaatste speler en een 1-1 stand in sets.

In de beslissende derde set ging het alsnog mis voor Haase. Hij moest gelijk zijn service inleveren en kwam die klap in het restant van de wedstrijd niet meer te boven.

Murray

In de jacht op zijn achtste ATP-titel speelt Verdasco in de eindstrijd tegen Andy Murray. De Schotse aanvoerder van de wereldranglijst was later op vrijdag in zijn halve finale-partij in twee sets te sterk voor de als zevende ingeschaalde Fransman Lucas Pouille: 7-5 en 6-1.

Murray kan dit weekeinde pas zijn eerste titel in het nieuwe jaar veroveren. Hij verloor begin januari de finale van het toernooi van Doha van Novak Djokovic en liet zich later die maand in de vierde ronde van de Australian Open verrassen door de Duitser Mischa Zverev.

Als Murray in Dubai wint, komt hij op 45 titels in het enkelspel op de ATP Tour.