Andy Murray heeft donderdag met alle mogelijke moeite de halve finales van het ATP-toernooi van Dubai bereikt. De nummer één van de wereld overleefde in een bizarre tweede set liefst zeven matchpoints tegen Philipp Kohlschreiber.

Murray won uiteindelijk met 6-7 (4), 7-6 (18) en 6-1 van de ongeplaatste Duitser. De partij in de Verenigde Arabische Emiraten duurde bijna drie uur.

Dat kwam vooral door de tiebreak in de tweede set, die liefst 31 minuten in beslag nam. Daarmee was hij langer dan de hele derde set, die een halfuur duurde.

Kohlschreiber kreeg in tiebreak van de tweede set zeven kansen om een memorabele zege te boeken, maar de nummer 29 van de wereld kon het niet afmaken. Murray sloeg wel toe op zijn achtste setpunt, waarna de stand weer gelijk was.

Het verzet van Kohlschreiber was daarna wel gebroken, waardoor Murray nog steeds kans maakt op zijn tweede finaleplaats en zijn eerste eindzege bij het toernooi van Dubai.

"Ik heb in mijn hele leven nog nooit zo'n tiebreak gespeeld", zei de Schot direct na de wedstrijd. "Het was nogal belachelijk."

Haase

Robin Haase won eerder op vrijdag in drie sets van de Bosniër Damir Dzumhur. De Nederlander neemt het bij de laatste vier op tegen de Spanjaard Fernando Verdasco.

De tegenstander van Murray in de halve finale is de als zevende geplaatste Fransman Lucas Pouille, die in drie sets te sterk was voor Evgeny Donskoy: 6-4, 5-7 en 7-6.

De Russische qualifier was donderdag in de achtste finales nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van Roger Federer.