Tennis

Matchfixing-bestrijders zien toename in verdacht gokgedrag

Zeven tennissers en vier officials zijn vorig jaar bestraft voor matchfixing. De officials, twee afkomstig uit Turkije en twee uit Oezbekistan, kregen een levenslange schorsing. 

Dat meldt anti-corruptie eenheid TIU donderdag in zijn jaarverslag. De in Londen gevestigde organisatie rapporteerde 292 meldingen van verdacht gokgedrag bij tenniswedstrijden in 2016. 

Dat is een flinke stijging ten opzichte van het jaar daarvoor, toen de TIU 246 klachten registreerde en zes keer een straf oplegde.

Van de zeven spelers die zijn bestraft, is de Fransman Constant Lestienne de bekendste. Hij stond ooit 164e op de wereldranglijst en kreeg een schorsing en een boete omdat hij online op 220 tenniswedstrijden had gegokt. De Zuid-Afrikaan Joshua Chetty kreeg een levenslange schorsing.

Twee van de zeven bestrafte spelers waren in 2015 al schuldig bevonden, maar gingen in beroep bij het hof van sportarbitrage (CAS) in Lausanne. Het CAS handhaafde vorig jaar hun schorsingen.

Beklag

Verreweg de meeste alarmeringen (232) waren afkomstig van tennispartijen uit toernooien op de lagere profniveaus (challengers en futures), maar de TIU noteerde ook acht meldingen van het hoogste profniveau (ATP en WTA).

Voorzitter Philip Brook van het bestuur van de TIU deed zijn beklag over de toename van de corruptie in het tennis. "De aan het gokken gerelateerde fraude heeft in 2016 een zware wissel getrokken op de integriteit van onze sport."

"De overgrote meerderheid van de spelers en officials is van onberispelijk gedrag, maar zij die ervoor kiezen de sport te misbruiken, zullen wij blijven onderzoeken en indien nodig vervolgen."

Lees meer over:
Tip de redactie