Tennis

Nederlands duel tussen Krajicek en Lemoine in kwalificatie Australian Open

In de eerste ronde van het kwalificatietoernooi voor de Australian Open zijn Michaëlla Krajicek en Quirine Lemoine aan elkaar gekoppeld. De twee Nederlandse speelsters treffen elkaar donderdag op baan vijftien in Melbourne.

Naast Krajicek en Lemoine doen nog vier tennissters uit Nederland mee aan de kwalificaties. Lesley Kerkhove treft de Servische Aleksandra Krunic, Cindy Burger stuit op de Australische Olivia Rogowska, Richel Hogenkamp speelt tegen Mona Barthel uit Duitsland en Arantxa Rus neemt het in de eerste kwalificatieronde op tegen Ana Bogdan.

Alle partijen staan voor donderdag op het programma.

Er zijn geen Nederlandse mannen actief in het kwalificatietoernooi. Robin Haase is automatisch geplaatst voor het hoofdtoernooi. Hij versloeg woensdag David Ferrer in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Auckland.

Ook Kiki Bertens, de nummer 22 van de wereld, is rechtstreeks toegelaten tot het hoofdtoernooi. De Wateringse bereikte woensdag de kwartfinales van het WTA-toernooi in Hobart.

Haarhuis

De afgelopen jaren had Nederland vaak drie of vier rechtstreeks geplaatste deelnemers aan het eerste Grand Slam van het jaar, maar bondscoach Paul Haarhuis ziet geen reden tot negativisme. ,,Er is het afgelopen jaar niet slecht gepresteerd.''

Haarhuis is sinds september bondscoach, was al Fed Cup-captain en nu ook captain van de mannen in de Davis Cup. Hij ziet in de vooralsnog beperkte deelname in Melbourne niet per se een tendens.

"Het zit gewoon niet iedereen mee. Igor Sijsling, Thiemo de Bakker, Hogenkamp en Krajicek hebben te maken gehad met blessures, maar het afgelopen jaar is Bertens wel van de honderdstee positie naar plek twintig geklommen. En Haase handhaaft zich gewoon rond plaats zestig."

De 50-jarige Haarhuis boekte de afgelopen jaren successen met de tennissters in de Fed Cup, in 2016 werd de finale van het landentoernooi net gemist. Begin februari begint het team aan een nieuwe poging. "Ook daarom ligt mijn focus nu bij de Australian Open bij de vrouwen.''

Tip de redactie