Frankrijk heeft zaterdag voor de tweede keer in de geschiedenis de Hopman Cup gewonnen. In de finale tegen de Verenigde Staten viel de beslissing in het afsluitende gemengd dubbel.

Kristina Mladenovic en Richard Gasquet waren daarin met 4-1 en 4-3 te sterk voor Coco Vandeweghe en Jack Sock. Bij de Hopman Cup, het officieuze WK voor gemengde teams, wordt het dubbel volgens een aangepast format gespeeld.

Vandeweghe was eerder in het enkelspel in twee sets (6-4 en 7-5) te sterk voor Mladenovic. Gasquet versloeg Sock in drie sets: 6-3, 5-7 en 7-6.

Frankrijk was in Perth in 2014 ook al de beste. De Amerikaanse ploeg veroverde de titel al zes keer. "Een heleboel grote spelers hebben hier al gewonnen, daarom zijn we zo blij met onze namen op de trofee", zei de trotse Gasquet.

Sock nam de schuld op zich van het missen van de zevende titel. "We kwamen tekort vandaag. Het is mijn fout", excuseerde de Amerikaan zich.

Eerder in het toernooi maakte Roger Federer (35) zijn rentree bij Zwitserland nadat hij een halfjaar aan de kant stond met een blessure. In de halve eindstrijd moest hij met zijn land buigen voor Frankrijk.