Andy Murray is het kalenderjaar 2017 dinsdag begonnen met een overwinning in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Doha. Rafael Nadal won zijn eerste partij van het jaar in Brisbane.

De mondiale nummer één Murray had op het Qatarese hardcourt twee sets nodig tegen Jeremy Chardy: 6-0 en 7-6 (2). Na een uur en twintig minuten stapte hij als winnaar van de baan in Doha.

Met name in de eerste set had de 29-jarige Schot amper wat te duchten van de Fransman. Hij liep in rap tempo uit naar de setwinst en gunde zijn opponent geen enkele game.

In het tweede bedrijf bood Chardy iets meer tegenstand, maar trok de drievoudig Grand Slam-winnaar uiteindelijk aan het langste eind in de tiebreak. Zijn tegenstander in de tweede ronde is de Oostenrijker Gerard Melzer.

Murray kende een absoluut topjaar in 2016. Hij won voor de tweede keer Wimbledon en prolongeerde zijn olympische titel bij de Spelen in Rio de Janeiro. In november stootte hij Novak Djokovic van de troon als nummer één op de wereldranglijst.

Afgelopen vrijdag werd Murray door koningin Elizabeth geridderd vanwege zijn prestaties. Met zijn 29 jaar was de Schot de jongste Brit in lange tijd die tot 'Sir' werd benoemd.

Nadal

Nadal was eerder op dinsdag in de eerste ronde in het Australische Brisbane met 6-3 en 6-2 te sterk voor de Oekraïener Alexandr Dolgopolov. In de tweede ronde moet Nadal het opnemen tegen de Duitser Mischa Zverev.

Zowel in de eerste als in de tweede set wist Nadal Dolgolpolov twee keer te breken. De nummer 62 van de wereld stelde daar alleen in het eerste bedrijf een break tegenover. De partij duurde één uur en veertien minuten.

Voor de 30-jarige Nadal was het zijn eerste officiële wedstrijd nadat hij zijn seizoen in oktober vanwege een slepende polsblessure vroegtijdig moest beëindigen. Nadal miste daardoor de ATP-toernooien in Basel en Parijs en ook eventuele deelname aan de World Tour Finals was van de baan.

Australian Open

Vorige week liet Nadal al zien in op de weg terug te zijn. Hij won het Mubadala World Tennis Championship, een invitatietoernooi in Abu Dhabi. In de eindstrijd klopte hij de Belg David Goffin.

Door zijn maandenlange afwezigheid en zijn mindere prestaties in 2016 is Nadal momenteel de nummer negen van de wereld. Het toernooi van Brisbane geldt voor de veertienvoudig Grand Slam-winnaar als belangrijke opmaat voor de Australian Open die op maandag 16 januari van start gaat.

Nadal wist de Australian Open één keer te winnen en dat was in 2009.