Jan Siemerink stopt na tien jaar als captain van het Nederlandse Davis Cup-team. De oud-prof wordt per 1 januari opgevolgd door Paul Haarhuis, die ook al captain is van het Nederlandse Fed Cup-team.

"Na tien jaar is het tijd om het stokje over te dragen", zegt Siemerink vrijdag op de site van tennisbond KNLTB. "Een nieuwe impuls is noodzakelijk om de Davis Cup-spelers te inspireren om het maximale uit het team te halen."

"Paul heeft als captain van het Fed Cup-team bewezen dat hij mooie successen kan behalen. Ik heb daarom ook alle vertrouwen in de toekomst van het Nederlands Davis Cup-team."

De 46-jarige Siemerink, die wel aanblijft als technisch directeur van de KNLTB, werd op 1 januari 2007 aangesteld als Davis Cup-captain.

Twee keer, in 2008 en 2013, promoveerden de Nederlandse tennissers onder zijn leiding naar de wereldgroep, het hoogste niveau in het landentoernooi.

Handhaving

De Oranje-tennissers wonnen in september in het laatste Davis Cup-treffen onder Siemerink met 5-0 van Zweden. De ploeg handhaafde zich zo in groep 1 van de Europees/Afrikaanse zone.

"Het is een mooie uitdaging. Ik vind het een eer", vertelde Haarhuis, die vrijdag tijdens het NK tennis in Rotterdam werd gepresenteerd.

Haarhuis zei niet vaker bij toernooien aanwezig te zullen zijn dan zijn voorganger. "De vier Grandslams, Rotterdam en Rosmalen, dan ben je toch een week of twaalf onderweg. Ik probeer ze ook zo vaak mogelijk naar ons tenniscentrum in Almere te halen. Dan heb je ook contact."

Haase

Kopman Robin Haase meldde begin vorige maand dat hij nog niet zeker wist of hij zich volgend jaar weer beschikbaar zou stellen voor het Davis Cup-team. De beste Nederlander op de wereldranglijst stelde dat hij eerst veranderingen wilde zien.

"Als we willen terugkeren in de wereldgroep moeten er dingen veranderen. De doelstelling is een beetje verwaterd", zei Haase.

"Wat is ons commitment? Het mag niet zo zijn dat twee weken voor een Davis Cup-duel nog niet duidelijk is wie speelt."

Succesvol

De 50-jarige Haarhuis is sinds begin 2014 zeer succesvol met het Nederlandse Fed Cup-team. Onder leiding van de voormalig dubbelspecialist promoveerden de Oranje-tennissters naar de wereldgroep, waarin ze dit jaar pas in de halve finale verloren van Frankrijk.

Haarhuis, die in september al werd aangesteld als hoofdbondscoach bij de KNLTB, zal tussen 7 en 9 april 2017 debuteren als Davis Cup-captain in een duel met Polen of Bosnië-Herzegovina.

De winnaar van dat treffen plaatst zich voor een play-off voor een plek in de wereldgroep in 2018.