Kroatië en Argentinië staan na de eerste twee enkelspelen op gelijke hoogte in de finale van de Davis Cup: 1-1. Juan Martin del Potro versloeg Ivo Karlovic nadat Marin Cilic de Kroaten op voorsprong had gezet met een zege op Federico Delbonis.

Beide kopmannen moesten zich flink inspannen om een punt te pakken voor hun land. Del Potro versloeg servicekanon Karlovic in vier sets en 3 uur en 18 minuten: 6-4, 6-7 (6), 6-3 en 7-5.

Cilic zegevierde in vijf sets tegen Delbonis: 6-3, 7-5, 3-6, 1-6 en 6-2. De openingswedstrijd op het hardcourt van de Arena Zagreb duurde liefst 3 uur en 30 minuten.

Zaterdag volgt het dubbelspel en zondag zijn de laatste twee enkelpartijen.

Del Potro

De 28-jarige Del Potro, die bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro zilver pakte, deed wat van hem verlangd werd.

Veteraan Karlovic sloeg weliswaar 35 aces, maar de Kroaat kreeg geen vat op de service van Del Potro en wist geen enkel breakpoint te creëren.

Del Potro, een voormalig US Open-winnaar en de huidige nummer 38 van de wereld, benutte zelf drie van zijn zeven mogelijkheden op een servicebreak en trok de stand in de finale daardoor weer gelijk.

Maradona

De 26-jarige Delbonis, de nummer 41 van de wereld, had eerder op de dag in de eerste twee sets weinig in te brengen tegen de twee jaar oudere Cilic.

In de derde set was de Argentijn, die vanaf de tribune werd aangemoedigd door onder anderen Diego Maradona, zijn zenuwen wel de baas en speelde hij solide tegen de mondiale nummer zes.

Toen Delbonis vervolgens ook de vierde set overtuigend won, leek een verrassing in de maak. Cilic was echter weer op tijd bij de les.

2005

Kroatië zegevierde in 2005 in zijn enige Davis Cup-finale. De nu 37-jarige Karlovic was er toen al bij.

Argentinië stond vier keer eerder in de finale van de Davis Cup (1981, 2006, 2008 en 2011), maar won de prijs nog nooit.