Andy Murray gelooft dat de beste jaren in zijn carrière nog voor hem liggen. De Brit versloeg zondag Novak Djokovic in de ATP World Tour Finals en sloot het tennisjaar daardoor af als de nummer één van de wereld.

Murray was begin deze maand op 29-jarige leeftijd de oudste speler sinds 1974 die voor het eerst de wereldranglijst aanvoerde. Hij  verkeerde in de slotfase van het seizoen in topvorm, hij won 24 partijen en daarmee vijf toernooien op rij.

"Ik wil de komende jaren nog zoveel mogelijk bereiken, want ik kan natuurlijk niet voor eeuwig blijven tennissen", zei Murray na zijn zege in de O2 Arena. "De komende jaren moeten de beste uit mijn carrière worden, maar ik weet dat het zwaar zal zijn."

Murray won dit jaar onder meer Wimbledon en goud op de Olympische Spelen. "Ik wil nu graag aan de top blijven. Het heeft me de laatste vijf, zes maanden enorm veel moeite gekost om hier te komen."

"Ik ben me ervan bewust dat het extreem moeilijk gaat worden om dat voor elkaar te krijgen. Maar nu het me gelukt is, ben ik gemotiveerd om op nummer één te blijven."

Murray: 'Iedereen had het hier al maanden over'
72
Murray: 'Iedereen had het hier al maanden over'

Vakantie

Maar eerst gaat Murray van zijn vakantie genieten, nadat hij in Londen soms tot het uiterste moest gaan. Tweemaal brak hij het record van de langste partij in de World Tour Finals. Eerst met een wedstrijd van ruim drie uur tegen Kei Nishikori in de groepsfase. In de halve finale tegen Milos Raonic stond Murray drie uur en 38 minuten op de baan.

Mede door de zware partijen begon hij zondag in de finale niet top tegen Djokovic, maar hij won wel in twee sets: 6-3 en 6-4.

"Ik voelde me niet geweldig vanochtend. Tijdens de warming-up raakte ik de ballen niet lekker. Gelukkig speelden we in de eerste zeven games geen lange rally's, wat ongebruikelijk is voor ons. Halverwege de tweede set werden de rally's pas langer en dat voelde ik in mijn benen."

"Hoe langer de wedstrijd zou duren, hoe slechter ik met zou gaan voelen. Gelukkig kon ik het in twee sets afmaken."