Tennis

Murray dicht bij halve eindstrijd Finals na winst op Nishikori

Andy Murray heeft woensdag bij de ATP World Tour Finals in Londen een grote stap gezet naar de halve finales. De Schot rekende in een zware tweede poulewedstrijd af met Kei Nishikori: 6-7 (9) 6-4 en 6-4.

Murray mag zich sinds anderhalve week voor het eerst in zijn carrière nummer één van de wereld noemen, maar kan die positie in theorie alweer verliezen aan Novak Djokovic. De Serviër werd dinsdag groepswinnaar in de andere groep.  

Murray en Nishikori schotelden het publiek een heerlijke wedstrijd voor in de O2 Arena. De Japanner, nummer vijf van de wereld, drukte Murray in de eerste set met aanvallend spel knap achteruit op het snelle hardcourt.

Ondanks een rij breakpoints en setpoints greep hij pas op 10-9 in de tiebreak zijn kans, nadat Murray een forehand uitsloeg.  

Vanaf dat moment schakelde Murray een tandje bij en plaatste direct een break. Even leek Nishikori de wedstrijd toch weer naar zich toe trekken toen hij van 4-2 terugkwam naar 4-4. De drievoudig Grand Slam-winnaar hield echter zijn hoofd koel, vooral in de lange tiende game.

Vroeg in de beslissende set ontspon zich een zwaar gevecht, maar Murray deelde op 1-1 een tik uit met de break. Vervolgens liep de taaiere en fittere Schot uit naar een comfortabele 5-1 voorsprong. Na 3,5 uur spelen stelde hij de zege veilig. De pupil van Ivan Lendl is al 21 wedstrijden ongeslagen.

Halve finale

Met de zege op Nishikori is Murray zo goed als zeker winnaar van de groep John McEnroe, waarvan ook Marin Cilic en Stan Wawrinka deel uitmaken. Bij groepswinst zal hij voor een plek in de finale uitkomen tegen de nummer twee van de andere groep. Murray ontloopt dan in ieder geval Djokovic, die dinsdag ook groepswinnaar werd.

Mochten beide mannen in de eindstrijd tegenover elkaar staan, dan is die wedstrijd beslissend voor de nummer-1 positie. De World Tour Finals is het laatste toernooi van het seizoen. De beste acht spelers van 2016 doen mee.

Tip de redactie