Roger Federer is voor het eerst in veertien jaar buiten de top tien van de ATP-wereldranglijst gevallen. De Zwitser zakte maandag zeven plekken terug naar een zestiende plaats.

Federer stond in oktober 2002 voor de laatste keer buiten de top tien en bezette toen de dertiende plek.

Andy Murray is sinds maandag officieel de nieuwe aanvoerder van de wereldranglijst. De Schot onttroonde Novak Djokovic zaterdag bij het ATP Masters-toernooi in Parijs, dat hij zondag op zijn naam schreef. De Serviër bleef in Parijs in de kwartfinales steken en zag Murray er met zijn koppositie vandoor gaan.

Djokovic voerde de ranking sinds juli 2014 onafgebroken aan en ging bij elkaar 223 weken aan kop. De Zwitser Stan Wawrinka is in de nieuwe ranking nog steeds derde. Rafael Nadal zakt twee plaatsen. De 30-jarige Spanjaard is sinds maandag de nummer acht van de wereldranglijst.

Federer kwam door een knieblessure sinds juli niet meer in actie. De 35-jarige Zwitser was 302 weken lang de nummer één op de ATP-ranglijst en is daarmee recordhouder. De zeventienvoudig Grand Slam-kampioen wil in januari tijdens de Hopman Cup zijn rentree maken.

Haase

Robin Haase is met drie plaatsen gestegen naar de 61e plek en daarmee de hoogst genoteerde Nederlander. Igor Sijsling verliest een plek en staat 146e.

Antal van der Duim moet zestien plaatsen inleveren en is de nummer 230 van de wereld, Thiemo de Bakker stijgt drie plekken naar nummer 254.

Vrouwen

Bij de vrouwen stijgt Petra Kvitova dankzij haar zege in de WTA Elite Trophy van de dertiende naar de elfde plek. In de top van het klassement doen zich geen verschuivingen voor.

Kiki Bertens blijft op de 22e plaats staan. Richel Hogenkamp is nog steeds de nummer 129 van de wereld, Cindy Burger stijgt een plek naar nummer 134 en Arantxa Rus boekt twee plaatsen winst naar de 174e stek. Ook Lelsey Kerkhove (186) staat in de mondiale top tweehonderd.