Andy Murray kan zijn geluk niet op nu hij Novak Djokovic heeft afgelost als nummer één van de wereldranglijst. Hij ziet die prestatie als een beloning voor zijn harde werk in de afgelopen jaren.

De 29-jarige Schot plaatste zich zaterdag zonder te spelen voor de finale van het Masterstoernooi in Parijs en dat volstond voor het passeren van Djokovic op de mondiale lijst. Zijn tegenstander Milos Raonic trok zich geblesseerd terug.

"De manier waarop het tot stand is gekomen, voelt wat gek en het is jammer dat Milos geblesseerd is", aldus Murray. "Maar de laatste maanden waren de beste uit mijn loopbaan. Ik ben hier erg trots op."

In het afgelopen jaar bereikte de tweevoudig Wimbledon-winnaar elf keer de finale in de twaalf toernooien die hij speelde. Hij won 73 partijen en vestigde daarmee een persoonlijk record.

"In het begin van mijn carrière wilde ik altijd een Grand Slam winnen. Naarmate ik ouder werd, wilde ik proberen om de nummer één van de wereld te worden. Ik moest constant blijven presteren en dat is me de laatste jaren gelukt. Ik ben er heel blij mee."

Delgado

Murray stelt dat coach Jamie Delgado, die de Brit sinds februari van dit jaar begeleidt, een belangrijke rol heeft gespeeld in het succes.

"Hij was er ieder toernooi voor me en werkte vanaf het begin van dit jaar iedere dag met me. Hij verdient veel waardering voor het werk dat hij heeft verricht."

Murray is de eerste Brit die de wereldranglijst aanvoert sinds de invoer van de geautomatiseerde lijst in 1973.