Andy Murray is de nieuwe nummer één op de wereldranglijst. De 29-jarige Schot bereikte zaterdag zonder te spelen de finale van het Masterstoernooi in Parijs en neemt daardoor de koppositie na ruim twee jaar over van Novak Djokovic.

Murray, die de Canadees Milos Raonic op het laatste moment zag afhaken voor de halvefinalepartij in Parijs, had nog één zege nodig om Djokovic af te lossen. Het is de eerste keer in zijn carrière dat Murray de wereldranglijst aanvoert.

Murray had inhalen Djokovic op wereldranglijst nooit verwacht
Murray had inhalen Djokovic op wereldranglijst nooit verwacht

Djokovic ging sinds juli 2014 onafgebroken aan kop op de wereldranglijst. Hij was eerder tussen juli 2011 en juli 2012 en tussen november 2012 en oktober 2013 al de beste van de wereld.

In totaal stond de 29-jarige Serviër in zijn carrière 223 weken op de eerste positie. Zijn laatste periode als mondiale nummer één duurde 852 dagen.

Djokovic werd vrijdag in de kwartfinales verrassend uitgeschakeld door Marin Cilic (4-6, 6-7). Hij had in Parijs de finale moeten halen om zijn eerste plaats te behouden.

Wimbledon

Murray kent een succesvol jaar. De Schot won Wimbledon en veroverde afgelopen zomer in Rio de Janeiro voor de tweede keer op rij de olympische titel. In totaal boekte hij dit seizoen zeven toernooizeges.

In 2013 schreef Murray Wimbledon al eens op zijn naam. Een jaar eerder was hij de beste op de US Open. Hij begon zijn professionele tennisloopbaan 11,5 jaar geleden en veroverde tot dusver 42 titels.

Twaalfvoudig Grand Slam-winnaar Djokovic schreef dit jaar de Australian Open en Roland Garros op zijn naam, maar werd op Wimbledon al in de derde ronde uitgeschakeld en verloor de finale van de US Open. Hij had gedurende het jaar te maken met wat fysieke ongemakken.

In de finale van het Masterstoernooi in Parijs neemt Murray het zondag op tegen John Isner. De Amerikaan rekende zaterdag in de halve finales af met Cilic: 6-4 en 6-3.