Omstreden Kyrgios ziet af van deelname aan ABN Amro-toernooi

Nick Kyrgios heeft zich teruggetrokken voor het ABN Amro-toernooi van februari. De in opspraak geraakte tennisser geeft er de voorkeur aan om aanwezig te zijn bij de All Star-wedstrijd van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA.

De manager van Kyrgios benaderde toernooidirecteur Richard Krajicek enkele weken geleden met de vraag of de 21-jarige Australiër onder het contract uit kon.

"We wilden hem aan zijn contract houden", zegt Krajicek woensdag tegen de NOS. De voormalig Wimbledon-winnaar bedacht zich vorige week echter na het zien van Kyrgios' wangedrag bij het Masterstoernooi in Shanghai.

De huidige nummer veertien van de wereld liet een partij tegen Mischa Zverev lopen en ruziede met de scheidsrechter en een toeschouwer. Het was niet de eerste keer dat hij tijdens zijn loopbaan voor controverse op de baan zorgde.

"Je ziet wat er kan gebeuren als hij moe is en weinig zin heeft, zoals in China. Dat willen we het publiek niet aandoen", verklaart Krajicek het besluit om Kyrgios tegemoet te komen in zijn wens om het ABN Amro-toernooi te laten schieten.

Tennisfederatie ATP legde Kyrgios voor zijn gedrag in Shanghai een boete van 23.000 euro en een schorsing van acht weken op. Die straf wordt teruggebracht tot drie weken als Kyrgios zich laat behandelen door een sportpsycholoog.

Video: Kyrgios uitgefloten na wangedrag op Shanghai Masters

Fan

Kyrgios is een groot fan van de Boston Celtics en was verheugd dat hij een uitnodiging voor de All Star-game van de NBA kreeg. Die valt op 19 februari samen met de finale van het ABN Amro-toernooi in Rotterdam. 

"Daarop besloten we dinsdag om zijn contract te ontbinden. We willen een op en top tennisprof op de baan zien. Kyrgios verkiest zijn passie boven zijn professie", is Krajicek kritisch.

Volgens de 44-jarige toernooidirecteur betekent het besluit over de omstreden Australiër echter niet dat hij in de toekomst niet meer welkom is. "Ik heb geen slecht gevoel over Kyrgios. Met een open vizier ga ik hem voor 2018 weer benaderen."

Met Stan Wawrinka, Rafael Nadal en Dominic Thiem zijn er drie top tien-spelers die deelnemen aan het toernooi in Rotterdam. Robin Haase krijgt een wildcard in Ahoy.

Tip de redactie