Kiki Bertens is er maandag niet in geslaagd haar rentee op de WTA-tour met een zege op te luisteren. De 24-jarige Westlandse ging in de eerste ronde in Linz onderuit tegen de Roemeense Sorana Cirstea.

Bertens, 23e van de wereld, kwam bijna een maand niet in actie nadat uit medische en fysieke tests bleek dat ze oververmoeid was. Ze had na haar verlies in de eerste ronde van de US Open geen wedstrijd meer gespeeld.

In Linz was ze kansloos tegen nummer 83 van de wereld. Cirstea won in twee sets: 6-4 en 6-2.

Bertens kreeg in beide sets voldoende kansen. Steeds als ze de service van de Roemeense pakte, werd ze echter zelf gebroken. Een late break in de openingsset kwam ze niet meer te boven.

In de tweede set wist ze haar niveau niet meer op te krikken. Cirstea pakte een vroege voorsprong en gaf die niet meer uit handen. Na iets meer dan een uur spelen had ze de winst binnen.

Sluiter

Volgens coach Raemon Sluiter brak een gebrek aan wedstrijdritme en vertrouwen Bertens op. Fysiek was ze namelijk in orde. "Kiki heeft tien dagen goed getraind en was fit en gretig om weer te spelen. Door spanning en enkele tegenslagen in de wedstrijd krijgt het negatieve in haar denken de overhand."

Bertens komt in Linz ook nog uit in het dubbelspel en Sluiter hoopt dat zijn pupil daarin nog wat wedstrijden kan winnen. "Dan voel je toch die spanning bij wedstrijdpunten die je in de training niet hebt. Ik hoop dat ze dan volgende week in Luxemburg kan genieten van haar laatste toernooi van dit jaar."

Na een vakantie van twee weken voor Bertens, begint het duo aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Het WTA-toernooi van Auckland is in januari het eerste dat op het programma staat.

"Kiki krijgt eerst een break", zei Sluiter. "De gedwongen rustpauze afgelopen maand was echt broodnodig en verandert niets aan de plannen voor de komende maanden."

Hogenkamp

Richel Hogenkamp haalde eerder op maandag het hoofdtoernooi niet. Zij gaf in de laatste ronde van de kwalificaties op en kondigde meteen een korte rustpauze aan.

Hogenkamp had in haar partij tegen de Spaanse Sara Sorribes Tormo de eerste set met 6-2 verloren, toen ze opgaf. De nummer 131 van de wereld had zich bij een zege voor het hoofdtoernooi in Oostenrijk geplaatst.

"Na overleg met de fysio hebben we besloten om ons ook terug te trekken voor het toernooi in Luxemburg om zo schouder, nek en ribben rust te gunnen en te behandelen", meldde de 24-jarige Doetinchemse op Twitter.

Hogenkamp had sinds het eind van de zomer twee ITF-toernooien in Koksijde en Clermont-Ferrand gewonnen. Het WTA-toernooi van Luxemburg begint volgende week.