Het internationaal sporttribunaal CAS heeft dinsdag de schorsing van Maria Sharapova wegens het gebruik van meldonium ingekort tot 15 maanden. De 29-jarige Russin mag vanaf 26 april 2017 weer in actie komen.

De internationale tennisfederatie ITF legde Sharapova in juni een schorsing van twee jaar op, omdat ze tijdens de laatste editie van de Australian Open positief had getest op meldonium.

Het middel staat sinds 1 januari op de verboden lijst van het mondiale antidopingbureau WADA. Sharapova verklaarde dat ze daar niet van op de hoogte was. De vijfvoudig Grand Slam-winnares zou het hartmedicijn zelfs al tien jaar gebruiken.

Sharapova vond de straf, die met terugwerkende kracht inging op 26 januari, dan ook te zwaar en tekende direct beroep aan bij het CAS. Het sporttribunaal besloot de schorsing negen maanden in te korten.

"Sharapova valt enige schuld te verwijten en daardoor is een schorsing van vijftien maanden voldoende", oordeelde het CAS. "Bovendien heeft ze, ondanks het bewijs, nooit het gebruik van het hartmedicijn ontkend. Sharapova heeft zich altijd open en eerlijk opgesteld."

Video: Sharapova verklaart gebruik meldonium

Liefde

Sharapova is zeer opgelucht na de uitspraak van het CAS. "Toen ik die schorsing kreeg opgelegd, voelde het alsof iets wat ik lief heb van me werd afgenomen", zegt de Russin op haar Facebookpagina.

"Dat waren de zwaarste dagen uit mijn carrière. Gelukkig mag ik in april weer tennissen. Dat is mijn passie en ik heb het gemist. Ik kijk uit naar het moment dat ik weer op de baan sta."

Sharapova zegt volledige verantwoordelijkheid te nemen voor het feit dat ze niet wist dat meldonium per 1 januari op de lijst van verboden middelen staat. Ze vindt echter ook dat de autoriteiten niet vrijuit gaan.

"In sommige landen waren atleten tijdig op de hoogte van de regelwijziging, maar sommige federaties lieten steken vallen. Ik hoop dat de ITF daar onderzoek naar doet, zodat geen enkele atleet meer hoeft door te maken wat ik heb doorgemaakt."