De Davis Cup-ontmoeting tussen Nederland en Zweden is geëindigd in een 5-0 overwinning voor de Oranje-tennissers. Robin Haase en Tim van Rijthoven zorgden er zondag voor dat de ploeg van Jan Siemerink zonder nederlaag bleef.

Haase was in zijn tweede enkelspelpartij snel klaar met Isak Arvidsson, de nummer 510 van de wereld. Het werd 6-2 en 6-4.

De pas 19-jarige Van Rijthoven leek in zijn tweede Davis Cup-wedstrijd bij een achterstand van 6-7 en 1-4 op weg naar een nederlaag tegen Mikael Ymer, maar de mondiale nummer 315 knokte zich ondanks een matchpoint tegen in de tiebreak van de tweede set terug en won uiteindelijk toch in ruim tweeënhalf uur: 6-7 (1), 7-6 (6) en 6-2.

De twee laatste duels in Bastad gingen alleen nog om de eer, want Nederland was na de dubbelzege op zaterdag al zeker van een langer verblijf in groep 1 van de Europees/Afrikaanse zone.

Haase won toen samen met Jean-Julien Rojer van Arvidsson en Fred Simonsson. Vrijdag kwamen de eerste twee overwinningen in het enkelspel van Nederland op naam van Thiemo de Bakker en Haase.

Wereldgroep

"We moeten nog beter kunnen. Ik hoop dat we volgend jaar een gooi kunnen doen naar een plaats in de wereldgroep'', zei Haase."En dat we eindelijk weer eens een thuiswedstrijd loten.''

Siemerink keek ook al hoopvol vooruit. "Het is lekker om volgend jaar weer een poging te kunnen doen om naar de wereldgroep te gaan. Daar doe je het toch voor'', zei hij bij de NOS.