Het Nederlandse Davis Cup-team komt ook volgend jaar uit in de eerste groep van de Europees/Afrikaanse zone. Zaterdag nam Nederland in Bastad een beslissende 3-0 voorsprong op Zweden.

Robin Haase en Jean-Julien Rojer sleepten het beslissende derde punt binnen door in het dubbelspel af te rekenen met Isak Arvidsson en Fred Simonsson: 7-5, 6-2 en 6-3.

Vrijdag won Thiemo de Bakker al de eerste partij in vijf sets van Elias Ymer. Robin Haase zette Nederland op 2-0 door de 18-jarige Mikael Ymer in drie sets te verslaan.

Aanvankelijk zou Rojer in het dubbelspel samen met talent Tim van Rijthoven spelen, maar Davis Cup-captain Jan Siemerink besloot zaterdag om routinier Robin Haase op te stellen.

Setpunt

Haase en Rojer begonnen nog moeizaam aan het dubbelspel. Bij 5-4 kreeg Zweden een setpunt, maar dat werd weggewerkt. Drie games later stond het 7-5 voor Nederland.

In de tweede set wisten Haase en Rojer tweemaal de opslagbeurt van Zweden te breken: 6-2. Ook in de derde set kwam Nederland vroeg op een break voorsprong.

Bij 3-2 voor Nederland kregen de Zweden vijf breakpunten, maar die werden niet verzilverd. Door een nieuwe break van Haase en Rojer in de negende game eindigde de laatste set in 6-3.