Juan Martin del Potro maakte vrijdag een einde aan de lange reeks overwinningen van Andy Murray in het enkelspel van de Davis Cup. De Argentijn zette zijn land na een slopende vijfsetter van ruim vijf uur op voorsprong in de halve finale tegen Groot-Brittannië.

"Dit is geweldig. Echt geweldig", jubelde Del Potro na afloop. "Ik heb enorm genoten van deze partij. Andy is een ongelooflijke speler, een vechter, een fantastische kampioen."

Voor beide spelers was de partij op het Schotse hardcourt in Glasgow de langste wedstrijd uit hun carrière. "Ik ben zo ontzettend moe. Mijn benen zijn kapot. Ik heb nog nooit zo lang op de baan gestaan en dat ik dan hier met zulk spel kan winnen van Andy, is heel erg speciaal."

"We haalden allebei vijf uur lang een heel erg hoog niveau, ik weet zeker dat het publiek ervan genoten heeft. Het is prachtig om dit soort duels te winnen", aldus Del Potro, die 64e op de wereldranglijst staat na drie serieuze polsblessures.

De Argentijnse US Open-winnaar van 2011 maakte in februari zijn rentree na een lange afwezigheid en is blij dat hij nu al weer op zo'n podium mag acteren. "Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo'n partij heb gespeeld. Dit heb ik gemist toen ik thuis zat."

Murray

Murray stapte na veertien gewonnen Davis Cup-wedstrijden op rij weer eens als verliezer van de baan. Het had echter ook heel anders af kunnen lopen, vond de Schot.

"De verschillen waren maar klein. Maar zo gaat dat soms in de sport. Het had allebei de kanten op kunnen vallen. Hij was net iets beter dan ik in de vijfde set, maar we waren behoorlijk aan elkaar gewaagd."

Ondanks zijn nederlaag keek Murray met trots terug op de slijtageslag. "Ik vond dat ik fantastisch speelde. Ik vocht voor elk punt en heb alles gegeven, meer kon ik niet doen.

Dubbelspel

Argentinië leidt na de eerste dag met 2-0 tegen de Britten, omdat ook Guido Pella zijn enkelpartij in winst omzette. De linkshandige nummer 49 van de wereld versloeg Kyle Edmund.

Zaterdag speelt Murray samen met zijn broer Jamie in het dubbelspel tegen het Argentijnse koppel Federico Delbonis en Leonardo Mayer. Winst volstaat dan voor een Argentijnse finaleplaats.