In navolging van Thiemo de Bakker heeft ook Robin Haase zijn eerste partij in het Davis Cup-duel met Zweden gewonnen. De nummer 65 van de wereld had vrijdag niet al te veel moeite met de 18-jarige Mikael Ymer en won met 6-3, 6-3 en 7-6 (10).

In de eerste set wist Haase de nummer 662 van de wereld in zijn tweede servicebeurt al te breken. In de laatste game brak de Hagenaar zijn tegenstander opnieuw waardoor de eerste set met 6-3 gewonnen werd.

De tweede set ging redelijk gelijk op, tot Haase op het juiste moment toesloeg. Bij een 4-3 voorsprong wist hij Ymer te breken. De laatste game leverde ook geen problemen op waardoor wederom de 6-3 op het scorebord verscheen.

In de laatste set kreeg Haase bij een 5-4 stand twee wedstrijdpunten op zijn eigen service. Hij verprutste die kansen echter, waarna Ymer verrassend terugkwam.

In de tiebreak ging het lang gelijk op en kregen beide spelers kansen om de set naar zich toe te trekken. Uiteindelijk was het toch Haase die aan het langste eind trok.

De Bakker

De Bakker won eerder op vrijdag in vijf sets van Elias Ymer: 6-4, 6-4, 1-6, 4-6 en 7-6 (2). In de eerste set kwam de Westlander terug van een 3-0 achterstand door vier games op rij te winnen. Via 5-3 sleepte hij de set met 6-4 binnen.

Ook in de tweede set hadden beide spelers regelmatig moeite om hun opslag te houden. Net als in de eerste set kwam De Bakker door een break op 4-3 en die voorsprong gaf hij niet meer weg.

Daarna was De Bakker het even kwijt en moest hij de derde set met 6-1 aan Ymer laten. Door een 4-1 voorsprong in de vierde set leek de Nederlander vervolgens op weg naar de zege, maar hij verloor vier games op rij en uiteindelijk ook de set.

Het scoreverloop leidde tot frustraties bij De Bakker, maar hij herpakte zich in set vijf. Hij behield zijn servicegames net iets makkelijker dan Ymer, al kwam het wel aan op een tiebreak. Daarin was de Westlander duidelijk de sterkste.

Klassebehoud

Nederland en Zweden strijden om klassebehoud in de eerste groep van de Europees/Afrikaanse zone. Beide landen verloren dit jaar van Rusland, dat in de play-offs gaat strijden voor een plek in de wereldgroep.

Zaterdag treffen Jean-Julien Rojer en Tim van Rijthoven in het dubbelspel het duo Isak Arvidsson/Fred Simonsson.

Zondag neemt Haase het op tegen Elias Ymer en speelt De Bakker tegen Mikael Ymer. De verliezer van het duel tussen Nederland en Zweden moet in oktober opnieuw aan de bak tegen Israël om degradatie naar groep 2 te voorkomen.