Stan Wawrinka zei na het behalen van zijn eerste titel op de US Open in de nacht van zondag op maandag flink vermoeid te zijn.

"Ik heb echt geen idee wat er hier gebeurt. Ik ben helemaal leeg. Ik heb hier deze week flink veel getennist", zei de Zwitser die in vier sets (6-7, 6-4, 7-5 en 6-3) afrekende met Novak Djokovic.

Wawrinka sprak titelverdediger Djokovic bemoedigend toe. "Je bent een geweldig persoon. Een geweldige kampioen. Dankzij jou ben ik waar ik nu ben."

De nieuwe US Open-kampioen stond ook stil bij de slachtoffers van de aanslagen van 11 september tijdens zijn overwinningstoespraak. "Er zijn een stuk belangrijkere dingen dan tenniswedstrijden. Ik wil blijven onthouden wat vijftien jaar geleden is gebeurd."

Djokovic

Novak Djokovic toonde zich realistisch na de wedstrijd toen hij Wawrinka toesprak. "Jij was de speler die meer moed toonde tijdens de beslissende momenten."

De Serviër voegde eraan toe dat hij pas twee weken geleden zeker was dat hij zou meedoen aan het toernooi in New York en dat hij blij was om de finale te hebben gehaald.

Wawrinka verdiende met zijn derde Grand Slam-titel ruim 3,1 miljoen euro. Op de wereldranglijst blijft de Zwitser derde, achter Djokovic en nummer twee Andy Murray.

Roger Federer zakte maandag van de vierde naar de zevende plaats. De 35-jarige Zwitser ontbrak in New York wegens een knieblessure en hoopt in januari zijn rentree te maken.