Stan Wawrinka heeft voor de eerste keer in zijn carrière de US Open op zijn naam geschreven. De nummer drie van de wereld rekende zondag in de finale af met Novak Djokovic.

Wawrinka was de Serviër in vier sets de baas: 6-7 (1), 6-4, 7-5 en 6-3. De partij duurde 3 uur en 54 minuten.

De 31-jarige Wawrinka won op Flushing Meadows de derde Grand Slam-titel in zijn loopbaan. Hij was eerder de beste op de Australian Open (2014) en Roland Garros (2015).

Djokovic joeg in New York op zijn derde US Open-titel. In 2011 en 2015 was de 29-jarige Djokovic de beste in New York. Dit seizoen won de Serviër de Australian Open en Roland Garros. Op Wimbledon werd hij in de derde ronde uitgeschakeld.

Setpoints

Djokovic leek zondag in de eerste set op weg naar een snelle zege. Hij liep uit naar een 5-2 voorsprong, maar verspeelde twee setpoints en zag Wawrinka terugkomen tot 5-5. In de uiteindelijke tiebreak toonde de Serviër alsnog zijn klasse.

In de tweede set kreeg de nummer één van de wereld het moeilijker. Wawrinka nam een break voorsprong en wist de set uiteindelijk naar zich toe te trekken.

In de derde set ging het lange tijd gelijk op. Wawrinka won de set uiteindelijk na 76 minuten met 7-5. Van de zes breakkansen die Djokovic kreeg, benutte de Serviër er slechts één. Warwinka kreeg slechts twee breakkansen, maar verzilverde die allebei.

Blaren

Wawrinka benutte vroeg in de vierde set een breakkans die hij kreeg in de eerste opslagbeurt van Djokovic. De partij werd, tot grote ontevredenheid van Wawrinka, in de vierde set twee keer stilgelegd omdat Djokovic last had van blaren onder zijn voeten. Djokovic bood zijn excuses aan door te zeggen "Sorry Stan, ik kon er niet meer tegen."

De onderbrekingen leken weinig invloed te hebben op de sterk spelende Wawrinka. In zijn eigen servicebeurt kreeg de Zwitser uiteindelijk een matchpoint. Dat wist Djokovic nog weg te werken, maar het tweede matchpoint in dezelfde game wist Wawrinka wel te benutten.