Robin Haase heeft zondag in de finale van het challengertoernooi van Alphen aan den Rijn verloren van de Duitser Jan-Lennard Struff. Cindy Burger ging onderuit in de eindstrijd van het ITF-toernooi van Boedapest.

Op het Nederlandse gravel moest Haase buigen na twee sets: 6-4 en 6-1.

Voor de 26-jarige Struff was het zijn vierde titel op een challenger. De Duitser was als derde geplaatst in Alphen, waar Haase bovenaan de plaatsingslijst stond.

De Hagenaar had zaterdag nog Thiemo de Bakker verslagen in de strijd om een finaleplek. Struff plaatste zich ten koste van titelverdediger Damir Dzumhur uit Bosnië-Herzegovina, die in de derde set geblesseerd moest opgeven.

In de finale ging het lang gelijk op. Bij een stand van 5-4 voor de Duitser leverde Haase echter zijn service en daarmee meteen de eerste set in. Een vroege break in de tweede set bleek de beslissing.

De Duitse nummer 78 van de wereldranglijst stoomde door en hield Haase af van zijn tweede challengerzege op Nederlandse bodem dit jaar. In juli had de mondiale nummer 62 de challenger in Scheveningen op zijn naam geschreven.

Bij de vrouwen was de eindstrijd een Nederlands onderonsje. De als eerste geplaatste Chayenne Ewijk maakte haar status waar en won met 7-5, 7-5 van Suzan Lamens. Het was de zesde ITF-zege voor de 28-jarige Ewijk.

Burger

Burger greep naast haar derde titel op ITF-niveau. De 23-jarige Volendamse verloor de finale van het toernooi in Boedapest tegen Irina Chromasjeva. De als tweede geplaatste Russin was veel te sterk voor Burger: 6-1 en 6-2.

De als zesde geplaatste Burger maakte dit seizoen ook indruk op het WTA-toernooi van Rio de Janeiro, waar ze net naast een plek in de halve finales greep.

Arantxa Rus en Lesley Kerkhove strandden op het gravel in de Hongaarse hoofdstad al in de eerste ronde.