Novak Djokovic gaat zondagavond proberen zijn derde titel te veroveren op de US Open in New York. De Servische nummer één van de wereld komt in de finale uit tegen Stan Wawrinka.

Djokovic leidt in onderlinge ontmoetingen met 19-4 tegen de Zwitser, maar in de enige voorgaande Grand Slam-finale tussen beiden, vorig jaar op Roland Garros, was Wawrinka de sterkste.

De huidige nummer drie van de wereld noemt die wedstrijd in Parijs, waarin hij 59 winners sloeg, nog steeds zijn beste partij ooit.

"Stan is een man die houdt van grote wedstrijden", benadrukte ook Djokovic vrijdag, na afloop van zijn gewonnen halve finale tegen Gaël Monfils. "Hij is iemand die floreert in de grote stadions."

Van de vier partijen die de mannen speelden op een Grand Slam wist Wawrinka naast de zege in Parijs ook op de Australian Open 2014 te winnen van Djokovic.

Favoriet

Toch blijft Djokovic favoriet voor de titel, mede doordat hij in New York alweer zijn 21e Grand Slam-finale speelt (tegenover drie van Wawrinka) en dus meer ervaring heeft.

Daarnaast heeft hij tijdens deze editie van de US Open door opgaves van tegenstanders beduidend minder uren op de baan gestaan dan zijn opponent: negen tegen achttien.

De pupil van Boris Becker, winnaar van de US Open in 2011 en 2015, gaat op jacht naar zijn dertiende 'Major', waarmee hij Rafael Nadal en Pete Sampras (beiden veertien) in het vizier krijgt. Federer is nog steeds recordhouder met zeventien Grand Slam-titels.

De finale tussen Djokovic en tweevoudig Grand Slam-winnaar Wawrinka begint zondagavond om 22.00 uur Nederlandse tijd.

De kersverse nummer één van de wereld bij de vrouwen, Angelique Kerber, pakte zaterdagavond haar tweede Grand Slam van het jaar. De Duitse rekende af met Karolina Pliskova uit Tsjechië.