Serena Williams gaf in de nacht van donderdag op vrijdag na haar nederlaag in de halve finale van de US Open toe dat ze flink werd gehinderd door een blessure aan haar linkerknie, maar de Amerikaanse wilde dat niet de oorzaak noemen voor haar uitschakeling.

"Ik heb al een week serieuze problemen met mijn linkerknie", aldus de 34-jarige Williams op de persconferentie na haar nederlaag tegen Karolina Pliskova (6-2 en 7-6). "Maar ik wil dat niet als een excuus gebruiken."

Volgens de 22-voudig Grand Slam-winnares liep ze haar kwetsuur waarschijnlijk vorige week op in haar tweede ronde-partij tegen landgenote Vania King. Ze had bovendien woensdag nog lang op de baan gestaan om in de kwartfinale af te rekenen met Simona Halep.

"Maar ik was niet moe, vermoeidheid heeft niks te maken met mijn nederlaag tegen Pliskova", stelde Williams. "Als ik moe zou zijn, dan zou ik een andere carrière moeten starten."

"Mijn gedachten gingen wel alle kanten op tijdens de partij, maar het is wat het is. Ik maakte fouten die ik normaal nooit maak. Er waren zoveel heel simpele slagen die ik normaal zonder problemen in sla."

Patrick Mouratoglou, de coach van Williams, stelde dat de blessure zijn pupil duidelijk hinderde in het Arthur Ashe Stadium. "Het was heel slecht vanaf het begin van de partij", zei de Fransman. "Ze was traag, heel erg traag. Nog trager dan normaal."

Kerber

Williams raakt door haar nederlaag tegen Pliskova bovendien na 186 weken de eerste plaats op de wereldranglijst kwijt aan Angelique Kerber, die zich wel wist te plaatsen voor de finale in New York.

"Ik ga het niet hebben over de eerste plaats", herhaalde Williams verschillende keren tijdens haar persconferentie.

De 28-jarige Kerber had er na haar zege op Caroline Wozniacki (6-4 en 6-3) geen problemen mee om te praten over haar nieuwe status.

"Het was mentaal niet makkelijk, omdat ik voor mijn wedstrijd al wist dat ik de nieuwe nummer één zal worden. Maar ik heb geprobeerd mezelf zo weinig mogelijk druk op te leggen."

"Nu kan ik een beetje relaxen en genieten van deze heel speciale avond. Ik heb er altijd van gedroomd om nummer één van de wereld te worden."

Finale

Kerber krijgt zaterdag in de finale tegen Pliskova de kans om haar tweede Grand Slam-titel te pakken, na haar zege op de Australian Open aan het begin van het jaar.

De Tsjechische, die eerder op de US Open ook al Serena's zus Venus Williams versloeg, staat voor het eerst in de eindstrijd van één van de vier grootste toernooien op de tenniskalender.

Kerber en Pliskova troffen elkaar al zeven keer. De Duitse leidt met 4-3, maar Pliskova won vorige maand de laatste ontmoeting in de finale van de Cincinnati Masters (6-3 en 6-1).