Andy Murray is woensdag verrassend uitgeschakeld op de US Open. De Schot was in de kwartfinales in een thriller uiteindelijk niet opgewassen tegen Kei Nishikori. Ook Stan Wawrinka schaarde zich bij de laatste vier.

De als zesde geplaatste Nishikori won in vijf sets van Murray: 1-6, 6-4, 4-6, 6-1 en 7-5. De partij in New York duurde bijna vier uur.

Van de eerdere acht ontmoetingen met Murray, die dit jaar als tweede geplaatst was op de US Open, won Nishikori er slechts één.

De 26-jarige Japanner bereikte twee jaar geleden al eens de finale op Flushing Meadows, waarin hij in drie sets verloor van Marin Cilic. Murray (29) won de US Open in 2012. In 2008 was hij verliezend finalist.

Ongeconcentreerd

De eerste set ging zonder al te veel moeite naar Murray, maar in de tweede set kreeg Nishikori meer vat op het spel van zijn tegenstander. Hij won de set met 6-4. In de gelijkopgaande partij was de volgende set met dezelfde cijfers voor Murray.

De Schot nam daarmee echter geen voorschot op de zege. In de vierde set was het weer Nishikori die het beste van het spel had en Murray oogde ongeconcentreerd. Het resulteerde in een setwinst van 6-1 voor de Japanner.

In de beslissende vijfde set maakte Murray twee keer een break achterstand ongedaan, maar moest hij uiteindelijk buigen. Nishikori toonde zich op de beslissende momenten scherper.

Wawrinka

In de halve finales neemt Nishikori het op tegen de als derde geplaatste Wawrinka. De Zwitser rekende in vier sets af met Juan Martin del Potro 7-6, 4-6, 6-3 en 6-2. Het duel in het Arthur Ashe Stadium duurde 3 uur en 12 minuten en was pas ruimschoots na middernacht in New York afgelopen.

Wawrinka bereikte daarmee voor het tweede opeenvolgende jaar de laatste vier van het US Open. 

Del Potro was met een wildcard tot het laatste Grand Slam-toernooi van het jaar toegelaten. De kampioen van 2009 worstelde de afgelopen jaren met blessures aan beide polsen.

Publiekslieveling

Deze zomer is de Zuid-Amerikaa weer enigszins de oude. Op de Spelen behaalde hij olympisch zilver, nadat hij onder anderen de toppers Novak Djokovic en Rafael Nadal had uitgeschakeld.

Ook in New York presteerde de Argentijn prima. In zijn opmars naar de kwartfinales verloor hij geen set. Tegen de degelijke Wawrinka bleek hij echter niet opgewassen.

Het verlies in de tiebreak van de eerste set kwam Del Potro in de tweede set nog te boven, maar daarna moest hij het initiatief aan de Zwitser afstaan.

Wawrinka behaalde zijn pas derde zege op Del Potro, de huidige nummer 142 van de wereldranglijst, in zeven onderlinge duels. Hij nam in New York revanche voor zijn nederlaag tegen de Argentijn eerder dit jaar in de tweede ronde van Wimbledon.

De tweede halve finale gaat tussen de als eerste geplaatste Novak Djokovic en Gaël Monfils, die in New York als tiende is geplaatst.