Novak Djokovic heeft er gemengde gevoelens over dat hij zich vrijdag voor de tweede keer op rij amper hoefde in te spannen om zich te plaatsen voor de volgende ronde op de US Open.

De Rus Mikhail Youzhny gaf na zes games bij een 4-2 achterstand op door een blessure. Een ronde eerder hoefde Djokovic helemaal niet in actie te komen toen Jiri Vesely uit Tsjechië zich terugtrok.

Djokovic vindt de rust die hij heeft enerzijds positief. "Gezien het verloop van het seizoen en de hoeveelheid partijen die ik heb gespeeld, is het wel goed dat ik een aantal dagen vrij heb en wat kortere partijen speel", aldus de Serviër.

"Aan de andere kant wil je op een Grand Slam natuurlijk wedstrijden spelen en wat tijd op het center court doorbengen voordat je één van de topspelers tegenkomt."

De 29-jarige Djokovic is de titelverdediger op het Grand Slam-toernooi dat hij twee keer won. Vorig jaar rekende hij in de finale op Flushing Meadows in vier sets af met Roger Federer, die dit jaar afwezig is.

Edmund

In de achtste finales neemt Djokovic het op tegen de ongeplaatste Brit Kyle Edmund, die in de vorige ronde oud-winnaar Marin Cilic uitschakelde en in de eerste ronde al van de als dertiende geplaatste Richard Gasquet won.

Twaalfvoudig Grand Slam-winnaar Djokovic maakt zich ondanks zijn gebrek aan ritme geen zorgen. Hij voelt zich zelfs iedere dag sterker worden.

"Ik heb de voorbije dagen hard gewerkt en voel me beter dan toen het toernooi begon. Ik heb er vertrouwen in dat alles de goede kant op gaat."

Sinds 2007 haalde Djokovic op de US Open altijd minimaal de halve finales. Zes keer wist hij zich te plaatsen voor de eindstrijd, waarin hij alleen in 2011 en 2015 de titel pakte.