Bernard Tomic heeft een boete van 10.000 dollar (zo'n 9.000 euro) gekregen omdat hij tijdens zijn nederlaag in de eerste ronde van de US Open een fan uitschold.

Volgens de internationale tennisbond ITF heeft Tomic zich schuldig gemaakt aan onsportief gedrag.

De 23-jarige Australiër, die wel vaker in de problemen komt door zijn gedrag op en naast de baan, kreeg het dinsdag in New York tijdens zijn duel met de Bosniër Damir Dzumhur (4-6, 3-6, 6-4 en 6-7 (0))  aan de stok met een toeschouwer.

Volgens de nummer negentien van de wereld werd hij uitgedaagd door de supporter. TV-microfoons pikten op dat Tomic reageerde met enkele obscene opmerkingen richting de fan. Hij zei onder meer "suck my balls" en "I will put my balls in your mouth".

"Ik denk dat hij me gewoon aan het uitlokken was", zei Tomic na zijn wedstrijd op een persconferentie. "Ik heb mijn excuses aangeboden voor wat ik tegen hem gezegd heb. Maar volgens mij was de rest van het publiek blij dat hij wegging na de eerste set, want hij was nogal vervelend."

Spelen

Tomic kwam eerder dit jaar al onder vuur te liggen omdat hij in zijn partij tegen Fabio Fognini bij het Masterstoernooi van Madrid geen moeite deed om de bal op matchpoint tegen nog terug te spelen.

"Zou het jou iets kunnen schelen als je 23 jaar was en 10 miljoen op de bank had staan?", vroeg hij na die wedstrijd aan een journalist.

Hij trok zich zelf terug voor de Spelen in Rio de Janeiro, nadat hij door het Australische olympisch comité was gewaarschuwd dat zijn misdragingen in de gaten werden gehouden.