Richel Hogenkamp moest donderdag in de tweede ronde van de US Open met duidelijke cijfers (6-2 en 6-4) haar meerdere erkennen in de Hongaarse Timea Babos. Ze baalde na afloop vooral van de kansen die ze miste in de tweede set.

"Ik had hier graag de stijgende lijn van dit toernooi door willen zetten en af willen sluiten met mijn beste wedstrijd, maar dat is helaas niet gelukt", aldus de 24-jarige Doetinchemse na afloop tegenover NU.nl.

Hogenkamp, nummer 165 op de wereldranglijst, kwalificeerde zich vorige week voor het eerst voor het hoofdtoernooi in New York en rekende dinsdag in de eerste ronde verrassend af met de Britse Heather Watson.

Ze kwam er in de eerste set tegen Babos echter niet aan te pas. "Zij serveerde erg goed en speelde met veel druk. Daar moest ik erg aan wennen."

Kansen

Babos, de mondiale nummer 34, won de set met 6-2. In de tweede set werd het verschil tussen Hogenkamp en de Hongaarse kleiner. De Nederlandse plaatste een break en kwam op een 4-2 voorsprong.

"Ik was toen meer gewend aan haar hoge tempo en haar harde slagen. De rally’s werden langer en ik kon mezelf in de wedstrijd tennissen. Daar ben ik wel blij mee, dat ik er in ieder geval bijna een derde set uit wist te slepen. Aan de andere kant ben ik teleurgesteld dat ik in die tweede set net niet door wist te drukken."

Babos won vier games op rij en besliste daardoor de partij na een uur en achttien minuten spelen met 6-4. Hogenkamp beseft dat je tegen speelsters als Babos maar één of twee kansen per set krijgt.

"Ik kreeg bij 4-3 twee gamepunten en later ook nog bij 5-4. Die kansen moet ik dan ook pakken, anders houdt het op. Daardoor zat ik nu wel met een zuur gevoel in de kleedkamer."

Trots

De Nederlandse denkt dat ze later wel positief kan terugkijken op haar debuut op de US Open.

"Als ik volgende week terugkijk, ben ik waarschijnlijk wel blij en trots hoe ik hier gespeeld heb, maar ik ben ook wel weer extra met mijn neus op de feiten gedrukt wat er nog beter moet."

Hogenkamp zal door haar prestaties in New York ongeveer dertig plaatsen stijgen en uitkomen rond plaats 130 op de wereldranglijst.

"Het zal door mijn slechte eerste halfjaar moeilijk worden om dit jaar nog in de top honderd te komen, maar ik hoop in ieder geval dichtbij te komen."