Tennis

Hogenkamp vol vertrouwen door 'lekkere flow' op US Open

Richel Hogenkamp was dinsdag erg blij met haar verrassende overwinning op de Britse Heather Watson (6-2 en 7-5) bij de US Open in New York. Kiki Bertens baalde van haar verlies tegen de Kroatische Ana Konjuh in drie sets (6-3, 2-6 en 6-4).

"Dit is een lekker gevoel", zei Hogenkamp na afloop tegenover NU.nl.

"De eerste set speelde ik heel erg goed. Ik wisselde aanvallend spel af met een goede verdediging, waardoor Watson heel veel ballen extra moest slaan. Dat leverde uiteindelijk de set op", aldus de 24-jarige debutante op de US Open.

Watson nam vervolgens een medische time-out wegens een rugblessure en ademhalingsproblemen. De Britse probeerde daarna de punten met aanvallend spel kort te houden, om zo veel fysieke inspanning te voorkomen.

"Dat was ook voor mij even lastig, want je bent toch onbewust met die overkant bezig. Ik miste toen een aantal ballen omdat ik niet voldoende focuste op mijn eigen spel. Uiteindelijk pakte ik gelukkig wel de belangrijke punten en serveerde ik de partij goed uit."

Het betekende de negende overwinning op rij voor Hogenkamp, na de winst op het ITF-toernooi van Koksijde en de drie overwinningen in het kwalificatietoernooi. "Je kunt wel zeggen dat ik in een lekker flow zit. Dat geeft ook wel vertrouwen voor de rest van het jaar."

Nieuwe coach

Het succes is volgens de mondiale nummer 165 mede te danken aan haar nieuwe coach Roel Oostdam, met wie ze nu een maand samenwerkt.

"Toen de samenwerking met Raemon Sluiter stopte omdat Bertens een te hoge ranking kreeg om ons allebei te begeleiden, verviel ik in het patroon dat ik voor mijn samenwerking met Sluiter ook had."

"Tijdens de trainingen in Nederland had ik niet het gevoel dat ik vooruit ging en ik reisde zonder coach. Dat was geen goede situatie en daar werd ik onrustig van in mijn hoofd. Nu heb ik heb weer iemand die volle bak achter mij staat. Dat maakt nu het verschil."

Oostdam ontbreekt wel op de US Open, omdat hij al een vakantie gepland had voordat hij ging samenwerken met Hogenkamp. Daarom wordt ze in New York weer begeleid door Sluiter en Jan Siemerink van de KNLTB.

Hogenkamp treft nu de Hongaarse Timea Babos. "Ik ken haar nog uit de junioren. Ze heeft echt een 'big game', met harde slagen en een goede service. Het wordt een lastige wedstrijd."

Bertens

Bertens baalde van haar nederlaag tegen de 18-jarige Konjuh. "Ik heb hard geknokt en er alles aan gedaan. Natuurlijk moet ik op de belangrijke momenten in de derde set misschien aanvallender spelen. Dat deed ik niet en zij wel. Daarom verloor ik uiteindelijk."

De 24-jarige Wateringse had eerder dit jaar in Miami nog eenvoudig gewonnen van de Kroatische. "Toen serveerde zij een stuk minder. Nu sloeg ze heel veel aces en dat maakte het erg lastig."

Bertens voelt zich naar eigen zeggen fysiek minder dan in de eerste maanden van 2016. "Het is een druk jaar geweest."

"Na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro heb ik nog de toernooien van Cincinnati en New Haven gespeeld. In Cincinnati ben ik ziek geworden en heb ik een week aan de antibiotica gezeten. Dat helpt allemaal niet mee", aldus de mondiale nummer 22.

Druk

Ze verloor sinds het toernooi van Bastad in juli vijf keer op rij in de eerste ronde. "Achteraf gezien had ik misschien wat minder toernooien moeten spelen in aanloop naar de US Open, maar dat is nu makkelijk praten. De keuze is verkeerd uitgepakt, het is geen goede trip geweest."

De Nederlandse beseft dat er sinds ze de halve finale op Roland Garros haalde meer van haar verwacht wordt. "Natuurlijk weet ik dat er meer mensen naar mij kijken en dat de verwachtingen hoger zijn. Dat speelt misschien een beetje mee. Ik moet gewoon mijn ding blijven doen, dan komen de prestaties wel weer."

Bertens doet in New York nog mee aan het dubbeltoernooi met Johanna Larsson. "Daarna ga ik een paar weken naar huis, daar kijk ik wel naar uit. Dan kan ik even bijkomen en me voorbereiden op de laatste toernooien van het jaar in Azië."

Tip de redactie