Tennis

Hogenkamp wint bij US Open-debuut, Bertens verliest van jonge Konjuh

​Richel Hogenkamp heeft zich dinsdag geplaatst voor de tweede ronde van de US Open. Kiki Bertens overleefde verrassend de eerste ronde niet in New York.

Qualifier Hogenkamp rekende in twee sets af met de Britse Heather Watson: 6-2 en 7-5. De als twintigste geplaatste Bertens moest na drie sets buigen voor de pas 18-jarige Ana Konjuh uit Kroatië (6-3, 2-6, 6-4).

Hogenkamp trok de eerste set tegen de hoger aangeslagen Watson met overtuiging naar zich toe, maar de Britse bleek niet helemaal fit en moest zich na afloop aan haar rug laten behandelen.

In de tweede set plaatste de debuterende Doetinchemse al vroeg een break, maar Watson knokte zich terug en kwam terug tot 5-5. Daarna herpakte de 24-jarige Hogenkamp zich en won ze haar allereerste partij in het hoofdtoernooi van de US Open.

De Hongaarse Timea Babos is de volgende opponente van Hogenkamp, de nummer 165 van de wereldranglijst.

Hogenkamp reikte één keer eerder tot de tweede ronde van een Grand Slam. Vorig jaar was ze daarin op Wimbledon niet opgewassen tegen Maria Sharapova.

Bertens

Bertens was in ruim twee uur niet opgewassen tegen de jonge Konjuh.

De Kroatische nummer 92 van de wereld sprong na een voortvarende eerste set bijzonder slordig met haar breakkansen om, waardoor de Wateringse nog wel de kans kreeg om zich terug te knokken in de partij. In de derde set toonde Konjuh zich echter alsnog de sterkste op het Amerikaanse hardcourt.

Het was voor de 24-jarige Bertens al de vijfde keer op rij dat ze in de eerste ronde van het enkelspel strandde. Ook in New Haven, Cincinnati, Bastad en op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro wist de halvefinaliste van Roland Garros niet te winnen.

Robin Haase, de enige Nederlandse vertegenwoordiger in het mannentoernooi, strandde eerder al tegen James Duckworth in de eerste ronde op Flushing Meadows.

Tip de redactie