Roger Federer is de rest van het seizoen uitgeschakeld door de knieblessure die hij eerder dit jaar opliep. Hij mist daardoor onder meer de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

"Ik ben extreem teleurgesteld dat ik Zwitserland niet kan vertegenwoordigen op de Spelen en dat ik de rest van het seizoen mis", schrijft de Zwitser dinsdag op Facebook.

De zeventienvoudig Grand Slam-winnaar besloot zijn seizoen te beëindigen om volledig te herstellen van de knieblessure die hem al tijden parten speelt. 

"De doktoren adviseerden dat ik mijn knie en lichaam tijd moet geven om volledig te herstellen als ik nog een paar jaar op topniveau wil spelen."

Federer is strijdvaardig en "gemotiveerd als altijd", schrijft hij. "Ik ga al mijn energie gebruiken om sterk, gezond en in vorm terug te komen om aanvallend tennis te spelen in 2017."

'King Roger' mist behalve de Spelen ook de US Open, het laatste Grand Slam-toernooi van dit jaar.

Problemen

Kort na de Australian Open in januari kreeg Federer voor het eerst te maken met problemen aan zijn knie. Daarom miste hij onder meer het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam.

Na een operatie duurde zijn rentree langer dan verwacht. Hij kampte met onder meer een maagvirus, rugblessure en aanhoudende knieproblemen.

Federer won acht jaar geleden bij de Spelen in Peking met landgenoot Stan Wawrinka goud in het dubbelspel. In 2012 in Londen was Andy Murray te sterk in de finale van het enkelspel.