Tennis

Raonic verslaat Federer in kraker en treft Murray in finale Wimbledon

Milos Raonic heeft zich vrijdag voor de eerste keer in zijn carrière geplaatst voor de finale van Wimbledon. De Canadees ontdeed zich in de halve eindstrijd in vijf sets van Roger Federer.

Na bijna drieënhalf uur stond er 6-3, 6-7 (3), 4-6, 7-5 en 6-3 op het scorebord in Londen. In de finale mag Raonic het zondag opnemen tegen Andy Murray, die later op de dag in drie sets te sterk was voor Tomas Berdych: 6-3, 6-3, en 6-3.

Raonic, de nummer zeven van de wereldranglijst, reikte nog nooit verder dan de laatste vier op de Engelse Grand Slam. In 2014 sneuvelde hij in de halve finales tegen Federer. De 25-jarige Raonic is de eerste Canadees ooit die de eindstrijd bereikt op Wimbledon.

De 34-jarige Federer, de nummer drie van de wereldranglijst, won de Engelse Grand Slam zeven keer: 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009 en 2012.

Servicegeweld

Raonic had aanvankelijk weinig moeite met de Zwitser. De Canadees plaatste een break in de vierde game en kon de eerste set vervolgens relatief eenvoudig naar zich toe trekken.

In de tweede set ging het lange tijd gelijk op en moest een tiebreak de beslissing brengen. Daarin profiteerde Federer van de vele onnodige fouten van Raonic, waardoor de stand in sets weer in evenwicht was.

Ondanks het servicegeweld van zijn Canadese opponent ging ook derde set naar Federer. De voormalige nummer één van de wereld benutte één van zijn twee breakkansen en kwam zo voor de eerste keer op voorsprong tegen Raonic.

Val

Meerdere breakpunten ten spijt, slaagde Federer er in de vierde set niet in om door de service van Raonic heen te gaan. In een bloedstollende twaalfde game, bij een stand van 6-5 in het voordeel van de Canadees, liet Federer zijn tegenstander ondanks een 40-0 voorsprong terugkomen tot deuce.

De Zwitser slaagde er nog wel in om twee setpunten weg te werken, maar op zijn derde kans sloeg Raonic alsnog toe en werd de partij verlengd met een vijfde set.

In die vijfde set gleed Federer op eigen service en bij een stand van 2-1 in het voordeel van Raonic onderuit, waarna de Canadees zijn tweede breakkans benutte. Vervolgens kon Raonic uitlopen naar 6-3, waardoor hij zich mag gaan opmaken voor zijn eerste Grand Slam-finale.

Murray-Berdych

Zonder al te veel problemen bereikte Murray voor de derde keer in zijn loopbaan de finale van Wimbledon. De kampioen van 2013 verloor in de halve eindstrijd geen set tegen de Tsjech Berdych.

De 29-jarige Schot hoefde niet zo diep te gaan als in de kwartfinale tegen Jo-Wilfried Tsonga, de Fransman die zich pas na vijf sets gewonnen gaf.

De als tweede geplaatste Murray geldt als favoriet voor de eindzege op Wimbledon, na de verrassend snelle uitschakeling van de Servische titelverdediger Novak Djokovic in de derde ronde. Hij kwam tegen de als tiende geplaatste Berdych nauwelijks in de problemen en boekte een snelle zege.

"Ik denk dat de tweede set cruciaal was'', blikte Murray terug. "Toen kreeg Berdych enkele kansen. Gelukkig wist hij die niet te benutten en kon ik me naar de finale tennissen.''

De Brit staat zondag voor de elfde keer in een finale van een Grand Slam. Raonic debuteert op het hoogste podium. "Het is een voordeel dat ik een beetje ervaring kan meenemen'', zei Murray. "Ik weet daardoor denk ik een beetje beter met de druk om te gaan. Raonic steekt in goede vorm. Hij heeft het heel goed gedaan tegen Federer. Voor mij is het belangrijk dat ik nu mijn rust ga pakken. Komende zondag moet ik er staan.''

Tip de redactie