Roger Federer en Andy Murray hebben zich woensdag met veel moeite geplaatst voor de halve finales van Wimbledon. Respectievelijk Marin Cilic en Jo-Wilfried Tsonga werden in vijf sets verslagen.

De 34-jarige Zwitser overleefde drie wedstrijdpunten tegen Cilic: 6-7 (4), 4-6, 6-3, 7-6 (9) en 6-3. 

Het is voor Federer de elfde keer dat hij tot de laatste vier van Wimbledon reikt. Zeven keer schreef hij het Grand Slam-toernooi ook op zijn naam. De mondiale nummer drie speelt in de halve finale tegen Milos Raonic.

Het lukte Federer in het begin van de partij op het centre court niet om vat te krijgen op de harde opslagen van Cilic, die daardoor nauwelijks in de problemen kwam en de eerste twee sets naar zich toe trok.

De service van Cilic begon in de derde set voor het eerst te haperen, met een break voor Federer in de achtste game tot gevolg. De 34-jarige Zwitser bracht zijn achterstand daardoor terug tot 2-1 in sets.

Vertrouwen

Cilic herpakte zich in de vierde set. Bij 5-4, 6-5 en in de tiebreak wist hij Federer onder druk te zetten, wat leidde tot in totaal drie wedstrijdpunten voor de Kroaat. Hij verzuimde ze echter te benutten.

Federer profiteerde en pakte de vierde set in een bloedstollende tiebreak met 11-9 na vier setpunten te hebben verspeeld. Het betekende het definitieve kantelpunt in de partij.

De Zwitser speelde met meer vertrouwen en maakte bij 4-3 gebruik van slordig spel van de Kroaat. Federer plaatste een break en serveerde de partij vervolgens uit na drie uur en zeventien minuten spelen.

Murray

Ook Murray wist zijn partij in de kwartfinale pas na vijf sets te winnen. De 29-jarige Schot was na bijna vier uur tennissen met 7-6, 6-1, 3-6, 4-6 en 6-1 te sterk voor Tsonga. 

Murray leek na een zware eerste set, die ruim een uur duurde, en een soepele tweede set onbedreigd op weg naar de halve finales. In de derde set zakte zijn concentratie echter weg en daar maakte Tsonga goed gebruik van.

Ook in de vierde set was de als tweede geplaatste Murray niet goed bij de les, maar in de vijfde set maakte hij de hoge verwachtingen van het publiek alsnog waar.

Murray speelt in de halve eindstrijd tegen Tomas Berdych, die in drie sets afrekende met de Fransman Lucas Pouille: 7-6 (4), 6-3 en 6-2. Na een uur en 54 minuten was de weinig opwindende partij afgelopen: 7-6 (4), 6-3 en 6-2.

2010

Berdych haalde in 2010 de finale. Toen moest de huidige nummer negen van de wereldranglijst zijn meerdere erkennen in de Spanjaard Rafael Nadal. De 22-jarige Pouille debuteerde vorig jaar op Wimbledon en strandde toen al in de eerste ronde.

Raonic plaatste zich ten koste van Sam Querrey voor de laatste vier. De 25-jarige Canadees was in vier sets te sterk voor de Amerikaan: 6-4, 7-5, 5-7 en 6-4.

De mondiale nummer zeven stond eerder in de halve finales op het Londense gras in 2014. Toen verloor hij van Federer.