Titelverdediger Novak Djokovic is zaterdag verrassend uitgeschakeld in de derde ronde van Wimbledon. Hij verloor van de als 28e geplaatste Amerikaan Sam Querrey: 6-7 (6), 1-6, 6-3 en 6-7 (5).

De partij werd zaterdag hervat nadat het vrijdag wegens regen was stilgelegd. Djokovic had toen de eerste twee sets verloren. Zaterdag werd de partij bij 6-5 voor Querrey in de vierde set opnieuw onderbroken.

Djokovic won Wimbledon drie keer. Hij was in 2011, 2014 en 2015 de beste. Eerder dit jaar won hij al de Australian Open en Roland Garros. De Serviër was dertig partijen op rij ongeslagen op een Grand Slam-toernooi.

Het is voor het eerst sinds Roland Garros 2009 dat de 29-jarige Djokovic voor de kwartfinales al is uitgeschakeld op een Grand Slam-toernooi.

De vorige keer dat Djokovic een partij verloor op Wimbledon was de finale in 2013 toen Andy Murray te sterk was.

Regen

Djokovic toonde vrijdag al niet zijn beste spel en leek gered te worden door de regen. Daardoor werd het restant van zijn partij tegen Querrey verschoven naar zaterdag.

Bij de hervatting leek de nummer één van de wereld een dag later aanvankelijk op weg om een nederlaag te voorkomen. Hij brak Querrey en pakte de set met 6-3.

In de vierde set ging het lang gelijk op. Bij een 6-5 voorsprong voor Querrey werd de partij opnieuw onderbroken door regenval. Na de onderbreking kwam Djokovic vrij eenvoudig terug tot 6-6.

Vervolgens leek er in de tiebrek aanvankelijk niets aan de hand voor de Serviër. Hij nam en voorsprong en leek een beslissende vijfde set af te gaan dwingen. Zover kwam het echter niet, want Querrey was in de tiebreak alsnog verrassend met 7-5 te sterk en zorgde daarmee voor een sensatie.