Marcus Willis zag zijn sprookje op Wimbledon woensdag een halt toegeroepen worden in de tweede ronde, maar vond het een prachtige belevenis om op het centre court aan te mogen treden tegen Roger Federer.

"Er is leven na Wimbledon en ik wil nog veel meer van dit soort ervaringen opdoen", zei de 25-jarige Brit na zijn nederlaag in drie sets tegen zevenvoudig winnaar Federer (6-0, 6-3, 6-4). "Maar nu heb ik wel een biertje verdiend."

Debutant Willis overleefde zes kwalificatierondes richting het hoofdtoernooi in Londen en rekende in de eerste ronde verrassend af met de Litouwer Ricardis Berankis. "Ik heb fantastische weken achter de rug en ga nu op dezelfde voet verder."

Willis is momenteel de mondiale nummer 772 en verdient zijn geld voornamelijk als tennisleraar. Met zijn succesvolle optreden op het Engelse gras maakt de verrassing van het toernooi waarschijnlijk een reuzensprong van ruim driehonderd plaatsen op de wereldranglijst en verdiende hij ruim 60.000 euro.

Hoewel de Brit zichtbaar genoot van zijn opkomst en het ovationele applaus dankbaar in ontvangst nam toen hij pas in de tweede set zijn eerste game won, had Willis toch iets meer verwacht van zijn ontmoeting met Federer.

"Dit is toch wel betreurenswaardig. Ik ben teleurgesteld dat ik heb verloren. Ik heb niet gespeeld zoals ik kan, maar ik vertrek wel met opgeheven hoofd", aldus Willis, die na afloop in de kleedkamer direct een flesje bier opende met zijn coach.

Federer

Voor de ervaren Federer was het een vreemde gewaarwording om te duelleren met Willis. "Het was heel apart", aldus de Zwitser. "Marcus stopte heel veel energie in de partij met zijn spel en nam het publiek mee met zijn enthousiasme."

De nummer drie van de wereld wist van tevoren dat het een bijzondere ontmoeting zou worden op het Londense gras en had zich daar ook op ingesteld.

"Ik ging erin met de gedachte dat ik tegenover iemand uit de top vijftig zou staan, want zo stond hij in de eerste ronde te spelen. Ik hoop dat hij nu kan klimmen op de wereldranglijst. Het was mooi om tegen hem te spelen."