Tennis

Coach Lendl wil met Murray hegemonie Djokovic doorbreken

Coach Ivan Lendl is vastbesloten om er met Andy Murray voor te zorgen dat Novak Djokovic dit tennisseizoen niet alle grote toernooien op zijn naam schrijft.

"Je kunt alle Grand Slams in je carrière winnen, alle vier op rij, alle vier in één seizoen en daarboven staat alle vier in een seizoen plus olympisch goud", somt de achtvoudig Grand Slam-winnaar op.

"Djokovic heeft dit seizoen de mogelijkheid tot enkele van die prestaties. Andy en ik willen daar een stokje voor steken."

Djokovic won dit jaar al de Australian Open en Roland Garros, waardoor hij nu vier Grand Slam-toernooien op rij heeft gewonnen. Als hij Wimbledon en de US Open dit seizoen opnieuw wint, heeft hij voor het eerst in zijn carrière alle Grand Slams in één seizoen gewonnen.

Mocht de Serviër in Rio olympisch goud veroveren, dan heeft hij een zogenaamde 'Career Golden Slam' te pakken. Dat betekent dat een speler gedurende zijn loopbaan alle Grand Slams minimaal een keer gewonnen heeft, net als goud op de Spelen.

De 56-jarige Lendl ging onlangs weer een samenwerking aanging met Murray voor in ieder geval het grasseizoen. Als dat bevalt blijft hij wellicht langer aan de Schot verbonden.

2013

Murray (29), die momenteel tweede staat op de wereldranglijst, won Wimbledon al eens in 2013. Ook toen was de Amerikaan Lendl zijn coach.

"We weten dat Andy het in zich heeft. De vraag is nu: kan hij het opnieuw? Die vraag is relevanter dan de vraag of hij het überhaupt kan, want dat heeft hij al laten zien", aldus Lendl, die Wimbledon zelf nooit wist te winnen.

Murray is momenteel actief op het grastoernooi van Queen's in Londen. Wimbledon begint op 27 juni.

Tip de redactie