De internationale tennisfederatie ITF heeft Maria Sharapova een schorsing van twee jaar opgelegd vanwege het overtreden van de dopingregels.

De schorsing gaat met terugwerkende kracht in vanaf 26 januari. Ze moet bovendien de behaalde punten en het gewonnen prijzengeld op de Australian Open van dit jaar inleveren.

De 29-jarige Russische werd begin 2016 bij het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar positief getest op gebruik van het verboden middel meldonium en werd in maart al voorlopig geschorst.

Sharapova heeft tijdens een verhoor toegegeven het sinds januari verboden middel gebruikt te hebben. Ze kondigde woensdag op haar Facebook-pagina in beroep te gaan tegen de straf.

"De ITF heeft geconcludeerd dat ik niet bewust de dopingregels heb overtreden. Daarom kan ik deze oneerlijke en zware straf niet accepteren", schrijft de Wimbledon-winnares van 2004.

Armblessure

Sharapova zag nadat ze in maart voorlopig geschorst werd al inkomsten van grote sponsoren als TAG Heuer en Porsche wegvallen.

De voormalige nummer één van de wereld verloor op de Australian Open in januari in de kwartfinales van Serena Williams. Sharapova, die gecoached wordt door de Nederlander Sven Groeneveld, kwam daarna niet meer in actie door een armblessure.

Ze maakte op 7 maart tijdens een persconferentie in Los Angeles haar positieve dopingtest zelf bekend. Sharapova zei dat ze het medicijn al tien jaar slikt op doktersvoorschrift. Ze wist naar eigen zeggen niet dat meldonium sinds dit jaar verboden is, maar nam de volle verantwoordelijkheid voor de overtreding van het dopingreglement. ''Ik heb een grote fout gemaakt'', gaf ze ronduit toe.

36,5 miljoen dollar

Half mei diende de dopingzaak van Sharapova in Londen bij de ITF. Toen dreigde voor haar nog een schorsing van vier jaar. De Russische, inmiddels van de zevende naar de 26e plaats gezakt op de wereldranglijst, hoopte echter op clementie bij de ITF.

Sharapova won tot dusver 35 WTA-titels, waaronder alle Grand Slam-toernooien (Roland Garros tweemaal). Ze sloeg al bijna 36,5 miljoen dollar (33 miljoen euro) aan prijzengeld bij elkaar.