Novak Djokovic is door zijn eindzege op Roland Garros de tweede man in het professionele tijdperk (sinds 1968) die vier Grand Slams op rij heeft gewonnen.

De 29-jarige Serviër evenaarde zondag door zijn eerste titel in Parijs de prestatie van de Australiër Rod Laver, die in 1969 de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open op zijn naam schreef.

In het amateurtijdperk won de Amerikaan Don Budge ook een keer alle vier Grand Slam-toernooien achter elkaar. De zegereeks van Budge begon in 1937 op Wimbledon. Hij won daarna ook de US Open en in 1938 alle vier grandslams.

Djokovic verloor vorig jaar de finale op Roland Garros van Stan Wawrinka, maar was daarna de beste op Wimbledon, de US Open en eerder dit jaar op de Australian Open.

De onbetwiste nummer één van de wereld heeft nu 28 Grand Slam-duels op rij gewonnen. Alleen Laver deed het ooit beter met 29 zeges op rij vanaf het Australian Open van 1969 tot en met Wimbledon van 1970. Djokovic kan het record eind deze maand overnemen op Wimbledon.

Agassi

Djokovic is bovendien de achtste speler ooit die alle vier de Grand Slams op zijn erelijst heeft staan.

De Brit Fred Perry (in 1935), Budge (in 1938), Laver (in 1962), de Australiër Roy Emerson (in 1964), Andre Agassi (in 1999), Roger Federer (in 2009) en Rafael Nadal (in 2010) hebben ook een 'Career Slam' voltooid.

Courier

Djokovic, die in 18 van de laatste 23 Grand Slam-finales stond, is de eerste tennisser sinds de Amerikaan Jim Courier in 1992 die de eerste twee 'majors' van een jaar heeft gewonnen.

De Serviër staat nu op twaalf Grand Slam-zeges in twintig finales. Daarmee staat hij samen met Emerson op de vierde plaats.

Alleen Federer (17), Pete Sampras (14) en Nadal (14) hebben vaker een van de vier grote toernooien gewonnen.

Murray

Djokovic won de Coupe des Mousquetaires door in vier sets Andy Murray te verslaan.

De Brit, die voor het eerst in de eindstrijd van Roland Garros stond, heeft nu acht van zijn tien Grand Slam-finales verloren. Hij won de US Open van 2012 en Wimbledon van 2013 door Djokovic te kloppen in de finale.

Murray verloor voor de 24e keer in 34 partijen van de Serviër.