Novak Djokovic heeft voor eerst in zijn carrière Roland Garros gewonnen. De Serviër was zondag in de finale in vier sets te sterk voor Andy Murray: 3-6, 6-1, 6-2 en 6-4.

De Brit was in de eerste set nog wel de betere, maar daarna was Djokovic oppermachtig in zijn vierde eindstrijd op het gravel in Parijs. Na nederlagen in 2012, 2014 en 2015 pakte hij zo eindelijk de titel die nog ontbrak op zijn imposante erelijst.

De 29-jarige Djokovic is de achtste tennisser ooit die alle Grand Slam-toernooien gewonnen heeft. Fred Perry, Don Budge, Rod Laver, Roy Emerson, Andre Agassi, Roger Federer en Rafael Nadal gingen hem voor met een zogeheten Career Slam.

In totaal staat Djokovic nu op twaalf Grand Slam-titels. Daarmee staat hij op gelijke hoogte met de Australiër Emerson. Alleen Nadal (14), Pete Sampras (14) en Federer (17) waren vaker de sterkste op een Grand Slam-toernooi.

De 29-jarige Murray schreef alleen de US Open (2012) en Wimbledon (2013) een keer op zijn naam. Zijn verlies zondag tegen Djokovic was al zijn achtste nederlaag ooit in de eindstrijd van een Grand Slam.

Aanvallend spel

In de eerste set mocht Murray zondag nog wel hopen op winst. De Brit speelde overtuigend in zijn eerste finale op Roland Garros en gaf Djokovic, die gespannen oogde, met aanvallend spel het nakijken.  Met twee breaks, tegenover een van de Serviër, pakte hij eerste set: 6-3.

In de tweede set leek Djokovic wel vrijuit te spelen, terwijl het niveau van Murray minder werd. Op breakpoint tegen sloeg de Schot een dubbele fout. Daarna verloor hij nog een keer zijn servicegame, waardoor de nummer één van de wereld de set eenvoudig won (6-1).

De setwinst gaf Djokovic nog meer vertrouwen. Hij speelde bij vlagen fantastisch tennis en zag de onvrede bij Murray toenemen.

Na een tweede break op rij tegen en een 4-1 tussenstand schreeuwde de mondiale nummer twee zijn frustraties eruit. Hij dwong vervolgens breakkansen af, maar Djokovic was op tijd weer bij de les en pakte de derde set overtuigend met 6-2.

Drie matchpoints

Toen Djokovic Murray aan het begin van de vierde set weer brak, leek de finale beslist. Djokovic liep zelfs uit naar een dubbele break en kon de partij bij 5-2 uitserveren. De spaning leek Djokovic echter even te veel te worden en Murray profiteerde.

De Brit kwam terug tot 5-4 en zo kwam er weer druk te staan op de servicegame van Djokovic. Ditmaal maakte de Serviër geen grote fouten, al liet hij zijn eerste twee matchpoints onbenut.

Op het derde matchpoint van Djokovic was het wel raak, waardoor de mondiale nummer één voor het eerst in zijn loopbaan de titel pakte op Roland Garros.