Muguruza wint verrassend van Serena Williams in finale Roland Garros

Garbine Muguruza heeft zaterdag voor het eerst in haar carrière een Grand Slam-toernooi gewonnen. De Spaanse rekende in de finale van Roland Garros in twee sets af met Serena Williams: 7-5 en 6-4.

De nummer vier van de wereld revancheerde zich zo voor haar nederlaag in de finale van Wimbledon vorig jaar toen Williams met tweemaal 6-4 te sterk was.

In 2014 versloeg de 22-jarige Muguruza de nummer één van de wereld al eens in de tweede ronde van Roland Garros. Ze is pas de vijfde speler die meer dan één keer wint van Williams op een Grand Slam.

Muguruza verloor alleen de eerste set van het toernooi in de eerste ronde tegen Anna Karolina Schmiedlova. Daarna pakte ze veertien sets op rij.

De 34-jarige Williams, vrijdag in de halve finale nog te sterk voor Kiki Bertens, hoopte in Parijs haar 22e Grand Slam-titel in haar loopbaan te winnen en zo het record van Steffi Graf te evenaren. Ze kwam in de finale tegen Muguruza echter tekort en heeft nu bijna een jaar geen 'major' meer gewonnen.

Backhand

Williams begon nog sterk aan de eindstrijd en kreeg als eerste breakpunten. De Amerikaanse kon echter niet doordrukken en Muguruza sloeg in de volgende game direct toe. Ze kwam op een 4-2 voorsprong, maar de Spaanse zag Williams weer langszij komen.

De eerste set leek op een tiebreak uit te draaien, maar de nummer één van de wereld moest haar service in de elfde game opnieuw inleveren. Muguruza behield vervolgens haar servicegame ondanks diverse breakpunten en pakte de eerste set met een stevige backhand langs de lijn.

In het begin van het tweede bedrijf kwam de Spaanse al snel op voorsprong. Die voorsprong hield ze vast en in de tiende game kreeg ze op de service van Williams haar eerste wedstrijdpunten. De 21-voudig Grand Slam-winnares bleef echter kalm en sleepte de game uiteindelijk binnen.

In haar eigen servicegame wist Muguruza het vervolgens wel af te maken. Met een knappe lob maakte ze na ruim anderhalf uur een einde aan de wedstrijd.

Tip de redactie