Tennis

Williams verloor nog nooit een finale op Roland Garros

De finale op Roland Garros gaat zaterdag tussen Serena Williams en Garbine Muguruza. Het is de vierde finale voor Williams in Parijs. De vorige drie keer won ze de eindstrijd.

De ontmoeting tussen de Amerikaanse en de Spaanse is een herhaling van de finale van Wimbledon van vorig seizoen. Toen was Williams te sterk met tweemaal 6-4. 

Maar Williams zal Muguruza niet onderschatten op het tragere gravel. In 2014 versloeg de Spaanse haar al verrassend in de tweede ronde.

Vrijdag na de halve finale keek Williams tijdens de persconferentie terug op die wedstrijd. "Ik wil daar nu niet te diep op ingaan, maar dat was een ongelofelijke les voor mij. Het heeft mij op scherp gezet voor vele overwinningen die daarna kwamen."

De 34-jarige Williams, de nummer één van de wereld, is wel regerend kampioen op Roland Garros. Vorig jaar won ze in de finale in drie sets van de Tsjechische Lucie Safarova. Het was haar derde titel in Parijs. Ook in 2002 en 2013 was zij de sterkste.

Kiki Bertens

Williams behaalde de finale door Kiki Bertens vrijdag te verslaan in de halve eindstrijd. Met 7-6 en 6-4 kwam er een einde aan de sprookjesachtige reeks van de Nederlandse.

Williams sloeg zich in Parijs naast Bertens langs Rybarikova, Pereira, Mladenovic, Svitolina en Putinsteva. Alleen tegen die laatste moest ze in de kwartfinale een set prijsgeven. De overige wedstrijden besliste zij in twee sets. 

Als Williams voor de vierde keer Roland Garros op haar naam schrijft, komt zij op gelijke hoogte met Justine Henin en Helen Wills Moody. Chris Evert heeft het record in handen met zeven overwinningen.

Muguruza

Muguruza, de huidige nummer vier van de wereld, doet voor het vierde jaar mee aan Roland Garros. De afgelopen twee jaar strandde zij in de kwartfinale. Vorig jaar werd zij uitgeschakeld door finaliste Safarova, het jaar ervoor door Maria Sharapova.

"De laatste wedstrijd is de lastigste", zei Muguruza op de persconferentie na de halve finale. "De twee beste speelsters van het toernooi staan tegenover elkaar. Ik voel mij erg goed en heb veel ervaring opgedaan in een korte tijd. Ik zal mij alleen maar focussen op de dingen waar ik invloed op heb."

Na de verloren finale van Wimbledon vorig jaar betekent het de tweede eindstrijd op een Grand Slam voor de 22-jarige Muguruza. Ze won twee WTA-titels. 

Hoewel ze moeizaam op gang kwam wist de Spaanse de finale te bereiken door Schmiedlova, Georges, Wickmayer, Kuznetsova, Rogers en Stosur te verslaan. Muguruza verloor alleen de eerste set van het toernooi tegen Schmiedlova. Daarna stond ze geen set meer af.

De finale voor de dames staat zaterdag om 15.00 uur gepland op court Philippe Chatrier. Zondag gaat de finale bij de mannen tussen Novak Djokovic en Andy Murray.

Tip de redactie