Tennis

Djokovic en Murray naar finale Roland Garros

Novak Djokovic heeft zich vrijdag geplaatst voor de finale van Roland Garros. De Serviër rekende in drie sets af met de Oostenrijker Dominic Thiem: 6-2, 6-1 en 6-4.  

Djokovic treft in de eindstrijd Andy Murray, die op zijn beurt titelverdediger Stan Wawrinka versloeg met 6-4, 6-2, 4-6 en 6-2.

Djokovic won de titel op het Franse Grand Slam-toernooi nog nooit. In 2012 haalde hij voor de eerste keer de finale in Parijs. In 2014 en 2015 greep de nummer één van de wereldranglijst opnieuw naast de hoofdprijs. Het is de enige Grand Slam die nog op zijn imposante erelijst ontbreekt.

De eindstrijd is, mits de weersomstandigheden het toelaten, zondagmiddag in Parijs. Het is de zesde opeenvolgende keer dat Djokovic een Grand Slam-finale speelt.

Gedecideerd

Thiem was in Parijs als dertiende geplaatst. Hij haalde voor de eerste keer in zijn loopbaan de laatste vier op een Grand Slam. In 2014 en 2015 strandde Thiem op Roland Garros in de tweede ronde. Hij moest voor de derde keer in evenzoveel duels zijn meerdere erkennen in Djokovic. Eind maart zegevierde de Serviër in Miami in de achtste finales met 6-3 en 6-4 over Thiem.

Djokovic kwam tegen de Oostenrijker alleen in de derde set even in de problemen. Hij werkte echter gedecideerd een achterstand van 3-0 weg en liet zich bij een voorsprong van 5-4 ook door een breakpoint voor Thiem niet van de wijs brengen. Djokovic benutte daarna meteen zijn eerste matchpoint, mede dankzij een misser van de Oostenrijker.

Murray moest een set afstaan aan Wawrinka, maar kende verder niet veel moeite met de Zwitser. Wawrinka was vooral een stuk slordiger dan zijn Schotse opponent. Het is voor Murray de eerste keer dat hij in de finale staat op Roland Garros.

Druk

Voor Murray was het zijn negende zege in zijn zestiende duel met Wawrinka, die vorig jaar op het Franse gravel zijn tweede major won. In 2014 veroverde de Zwitser de titel op de Australian Open.

Murray, die zowel in 2014 als in 2015 op Roland Garros in de halve finales strandde, gaf Wawrinka in de eerste twee sets geen kans om goed in de wedstrijd te komen. De titelverdediger maakte onder de Schotse druk nogal wat onnodige fouten, die zijn moreel geen goed deden.

In de slotfase van de derde set kreeg Wawrinka, met de hulp van het Franse publiek, weer wat moed en mede dankzij een dipje in het spel van Murray kon hij een vierde set afdwingen. Daarin was de fysiek sterke Brit echter weer de veel betere speler: 6-2. Na het winnende punt reageerde Murray een tikje geëmotioneerd op zijn eerste finaleplaats in Parijs.

Grand Slam

Djokovic is titelhouder op Wimbledon, de US Open en de Australian Open. Met een triomf op Roland Garros heeft hij zijn eigen Grand Slam voltooid.

In de onderlinge duels met Murray leidt Djokovic met een grote voorsprong: 23-10. Vorig jaar verloor Murray in vijf sets van Djokovic in de halve finales op Roland Garros.

Eerder op vrijdag verloor de Nederlandse Kiki Bertens haar halve finale van Serena Williams. In de eindstrijd bij de vrouwen neemt Williams het op tegen Garbiñe Muguruza. 

Tip de redactie