Kiki Bertens kan Roland Garros vrijdag met opgeheven hoofd verlaten na haar verloren halve finale-partij tegen Serena Williams. 

De Westlandse verloor in twee sets. "Heel erg jammer", reageerde Bertens na afloop tegenover de NOS. "Ik was er erg dicht bij, maar je speelt toch tegen de nummer één van de wereld."

Vooraf was het onzeker of Bertens kon spelen, omdat ze in de kwartfinale een kuitblessure opliep. "We gingen het gewoon proberen en ik zou er vol op gaan. Dat heb ik ook gedaan. Ik heb het alleen net niet gered."

Bertens overleefde vier matchpoints van Williams terwijl de druk hoog was. "Dat was gewoon een kwestie van elke bal je best doen. Dat ging gelukkig goed."

Door haar goede prestaties in Parijs is Bertens geplaatst voor Wimbledon, dat op 27 juni begint. Bertens is er nog niet mee bezig.

"Ik heb geen idee wat de toekomst nu brengt. Ik ga eerst uitrusten en dan hard aan de slag om meer mooie momenten mee te kunnen maken."

Sluiter trots

Coach Raemon Sluiter kon zijn pupil alleen maar prijzen na haar indrukwekkende optredens in Parijs. Niet in de laatste plaats omdat ze ondanks haar kwetsuur toch een behoorlijk niveau haalde in de halve eindstrijd. 

"Het was vooraf wikken en wegen", zei Sluiter daarover tegen de NOS. ''Het zag er op een gegeven moment niet naar uit dat ze zou spelen, dus waren er tranen. Toen hakte mevrouw zelf de knoop door en zei: 'Ik ga spelen'. Dan kan ik als coach alleen maar trots zijn."

De Rotterdammer erkende dat rekening was gehouden met een veel vervelender scenario. "We hadden vooraf de verschillende scenario's doorgenomen. Stel dat Serena haar zou wegblazen, dan zou ik een signaal geven en was het klaar'', doelde hij op een opgave van Bertens.

"Maar Kiki kwam met 2-0 voor en er vervolgens ontstond echt een gevecht. Uiteindelijk heeft ze ongelukkig de eerste set verloren. Begin tweede set kwam ze weer 2-0 voor, dan trek je de stekker er ook niet uit. Ze bleef staan en alles geven en speelde gewoon een prima wedstrijd, gezien de omstandigheden."