Kiki Bertens is er vrijdag niet in geslaagd opnieuw te stunten op Roland Garros. De Wateringse verloor in de halve finale in twee sets van Serena Williams. Het werd 7-6 (7) en 6-4.

De 24-jarige Bertens was nog wel dicht bij setwinst. Ze kreeg twee setpoints, waarna Williams in de tiebreak van de eerste set nipt de sterkste was. In de tweede set speelde Bertens weer sterk, maar was het verschil wel groter.

Door de nederlaag is de zegereeks van Bertens die vorige maand begon op het WTA-toernooi van Neurenberg, na twaalf overwinningen voorbij. Ze was de zevende Nederlander ooit in de halve finale van een Grand Slam-toernooi en de eerste sinds Martin Verkerk in 2003 op Roland Garros.

Door haar uitzonderlijke prestaties in Parijs staat ze maandag voor het eerst in de top dertig van de wereldranglijst. Ze is nu nog de mondiale nummer 58.

Williams, die de nummer één van de wereld is, speelt zaterdag in de eindstrijd van Roland Garros tegen Garbine Muguruza, die met 6-2 en 6-4 te sterk was voor Samantha Stosur.

Blessure

In de uren voorafgaand aan de halve finale was het nog onzeker of Bertens zou gaan spelen, nadat ze donderdag een kuitblessure overhield aan haar kwartfinale tegen de Zwitserse Timea Bacsinszky. Vrijdagochtend bij de laatste test bleek ze fit genoeg om te starten, ook al kon ze niet pijnvrij spelen.

In haar eerste halve finale ooit op een Grand Slam-toernooi had Bertens geen last van zenuwen tegen de ervaren Williams, die al 21 Grand Slam-titels achter haar naam heeft staan. In de eerste game dwong Bertens al drie breakpoints af en kwam ze ook met 1-0 voor.

Bertens behield die voorsprong lange tijd, terwijl Williams niet altijd even gemotiveerd oogde. De Amerikaanse maakte veel fouten.

Bij 5-3 kreeg Bertens op de service van Williams haar eerste setpoint, maar die liet ze onbenut. Die gemiste kans leek Williams kracht te geven. Haar service ging beter lopen en ze kwam terug tot 5-5 en 6-5, waarna Bertens een tiebreak afdwong.

De tiebreak was erg spannend. Bertens kwam van 5-2 terug tot 5-5 en kreeg op 7-6 een tweede setpoint. Weer lukte het Bertens niet om toe te slaan en dat deed Williams wel op haar tweede setpunt: 7-6.

Matchpoints

Het verlies van de set was een tegenvaller voor Bertens, maar aan het begin van de tweede set wist ze zich te herpakken. Williams kwam terug tot 2-2, maar speelde opnieuw niet overtuigend waardoor Bertens mocht blijven hopen.

Bertens bleef daardoor ook in de tweede set goed bij, al kon ze een nieuwe break van Williams niet voorkomen. Bij 5-3 kon de Amerikaanse de winst binnenslepen, maar ze faalde drie keer op matchpoint.

Op eigen service maakte Williams het vervolgens wel af (6-4), waardoor het sprookje van Bertens op Roland Garros ten einde is.