Bertens begint als zevende Nederlander ooit aan halve finale Grand Slam

Kiki Bertens begint vrijdag als zevende Nederlander ooit aan een halve finale op een Grand Slam-toernooi. De Wateringse neemt het om 13.00 uur in de halve eindstrijd op Roland Garros op tegen Serena Williams.

Tom Okker was in 1968 op de US Open de eerste Nederlander ooit in de open era (het tijdperk van het professionele tennis dat in 1968 begon) die de halve finale van een Grand Slam-toernooi haalde.

De toen 24-jarige Amsterdammer bereikte zelfs de eindstrijd in New York, waarin hij verloor van de Amerikaan Arthur Ashe. In de jaren die volgden haalde Okker ook de halve finales op Roland Garros (1969), de Australian Open (1971), de US Open (1971) en Wimbledon (1978), maar die gingen allemaal verloren.

De eerste Nederlandse vrouw in de halve finale van een Grand Slam-toernooi was Marijke Jansen in 1971 op Roland Garros. Ze ging in twee sets onderuit tegen de Australische Evonne Goolagong.

Zes jaar later haalde Betty Stöve de halve finale op Wimbledon en de US Open. Op het gras in Londen won ze haar partij, waarna ze het in de finale niet redde tegen de Britse Virginia Wade.

De enige Nederlander die ooit een Grand Slam-toernooi in de open era won was Richard Krajicek op Wimbledon in 1996. De Nederlander stond ook in 1998 in de halve finale in Londen, maar toen verloor hij van Goran Ivanisevic. Eerder haalde Krajicek op de Australian Open (1992) en Roland Garros (1993) de laatste vier.

De vijfde en de zesde Nederlander in de halve finale van een Grand Slam-toernooi waren Sjeng Schalken (2002 op de US Open) en Martin Verkerk (2003 op Roland Garros). De destijds 24-jarige Verkerk bereikte op het gravel in Parijs ook nog de finale, waarin hij kansloos verloor van de Spanjaard Juan Carlos Ferrero.

Blessure

Het zal zeer lastig worden voor Bertens om net als Verkerk de eindstrijd te halen op Roland Garros, omdat ze vrijdag met Williams de absolute nummer één van de wereld treft. De 34-jarige Williams is titelverdediger in Parijs en heeft al 21 Grand Slam-titels achter haar naam staan.

Bovendien hield Bertens een kuitblessure over aan haar kwartfinale donderdag tegen de Zwitserse Timea Bacsinszky. De 24-jarige nummer 58 van de wereld gaat vrijdag de baan op, maar het is de vraag hoe fit ze is.

Lees meer over:
Tip de redactie