Bertens na nieuwe stunt in halve finale Roland Garros

Kiki Bertens heeft donderdag in Parijs na een nieuwe stunt de halve finales bereikt van Roland Garros. De 24-jarige Wateringse versloeg de Zwitserse Timea Bacsinszky in twee sets: 7-5 en 6-2. ​

Betty Stöve bereikte in 1977 als laatste Nederlandse de halve finale van een Grand Slam-toernooi in het enkelspel, op de US Open. In datzelfde jaar stond ze ook als enige Nederlandse ooit in de finale van een Grand Slam, op Wimbledon.

Martin Verkerk was in 2003 de laatste Nederlander die de halve finales bereikte op Roland Garros. Hij haalde zelfs de finale, die hij verloor van Juan Carlos Ferrero. 

Voor Bertens, die voor de twaalfde wedstrijd op rij ongeslagen bleef in het enkelspel, was het de eerste kwartfinale op een Grand Slam in haar loopbaan. 

Bertens speelt vrijdag om 13.00 uur in de halve finale tegen Serena Williams, die Yulia Putintseva versloeg. De titelhoudster was pas na drie sets te sterk voor haar opponent uit Kazachstan: 5-7, 6-4 en 6-1.

De vraag is overigens of Bertens wel in actie kan komen tegen Williams. Ze liep aan het einde van de eerste set een kuitblessure op en coach Raemon Sluiter betwijfelt of Bertens fit genoeg is om in actie te komen. 

Service

In tegenstelling tot de tweede set, had Bertens het in de eerste set nog behoorlijk lastig met Bacsinszky, de nummer negen van de wereldranglijst. Beide speelsters hadden veel moeite om de eigen servicegame te behouden. 

De Nederlandse werd in haar tweede servicegame gebroken door Bacsinszky, maar brak daarna direct de service van haar opponente terug. Ook in de volgende game hield Bertens haar service niet.

Het spel van de nummer 58 van de wereld was slordiger dan in de vierde rondepartij op dinsdag, met vooral meer onnodige fouten. Met een lovegame en een break op Bacsinszky leek Bertens de zaak recht te trekken, maar vervolgens werd ze op 4-4 weer gebroken.

Datzelfde deed Bertens daarna weer bij Bacsinszky, waarna ze haar eigen service game binnenhaalde en opnieuw de service van de Zwitserse brak.

Simpel

De tweede set ging een stuk gemakkelijker voor Bertens. Bacsinszky nam meer risico in haar spel en maakte daardoor meer fouten, terwijl Bertens het aantal winners zag toenemen. 

Door haar kuitblessure liep de Nederlandse echter bijna niet meer op korte ballen liep en had ze problemen met serveren. Toch wist Bertens binnen achttien minuten vier games op rij te winnen: 4-0.

Bacsinszky pakte nog wel enkele games, maar die opleving bleek uitstel van executie. Bertens had aan twee matchpoints op de service van de Zwitserse genoeg om zich te plaatsen voor de halve finale. 

Lees meer over:
Tip de redactie