Rafael Nadal heeft vrijdag vanwege een polsblessure de strijd gestaakt op Roland Garros.

"Ik moet opgeven vanwege een probleem met mijn pols, waarvan ik al een paar weken last heb", verklaarde de 29-jarige Spanjaard zijn beslissing.

Nadal, negenvoudig winnaar op het gravel in Parijs, speelde donderdag naar eigen zeggen nog met een injectie in zijn pols in zijn tweederondepartij tegen de Argentijn Facundo Bagnis (6-3, 6-0 en 6-3).

"Gisteravond kreeg ik steeds meer last van de pijn en vandaag kon ik hem niet eens meer bewegen. Mijn pols is niet gebroken, maar als ik door blijf spelen breekt hij alsnog binnen een paar dagen. Ik besef dus dat ik het toernooi niet af kan maken."

Voor Nadal was het "één van de moeilijkste persconferenties" in zijn carrière. "Roland Garros is een belangrijk onderdeel van mijn leven en ik zal nog vele jaren terugkomen in Parijs."

In de derde ronde was Nadal gekoppeld aan zijn landgenoot Marcel Granollers, die nu een 'bye' krijgt en in de achtste finales stuit op de winnaar van de partij tussen Alexander Zverev en Dominic Thiem.

Wimbledon

Nadal heeft in zijn loopbaan al veel blessures gehad. Zo kon hij in 2009 door problemen met zijn knieën zijn titel op Wimbledon niet verdedigen. De olympische kampioen van Peking 2008 moest ook voor Londen 2012 afzeggen, eveneens door fysieke ongemakken.

Nadal sprak vrijdag in Parijs de hoop uit dat hij komende maand op Wimbledon weer van de partij kan zijn. "Maar ik wil eerst weer volledig klachtenvrij zijn'', benadrukte hij. "Tot die tijd zal ik niet meer spelen. Dit zal niet het einde van mijn loopbaan zijn."