​Andy Murray heeft vrijdag de achtste finales bereikt op Roland Garros. De Schot ontdeed zich in de derde ronde van Ivo Karlovic.

Na drie sets stond er 6-1, 6-4, 7-6 (3) op het scorebord in Parijs.

Bij de laatste zestien neemt de 29-jarige Murray het op tegen de winnaar van de partij tussen John Isner en Teymuraz Gabashvili.

Tegen de veteraan Karlovic (37) stond de tweevoudig Grand Slam-winnaar geen enkel breakpoint toe, al incasseerde hij wel liefst veertien aces tegen het servicekanon uit Kroatië.

Richting de derde ronde had de als tweede geplaatste Schot met beduidend meer moeite afgerekend met achtereenvolgens Radek Stepanek en Mathias Bourgue. In beide partijen moest Murray vijf sets afwerken.

Murray reikte nog nooit verder dan de halve eindstrijd op het Franse gravel. In 2011, 2014 en 2015 strandde de Brit bij de laatste vier.

Wawrinka

Titelverdediger Stan Wawrinka plaatste zich zonder al te veel problemen voor de vierde ronde. De als derde geplaatste Zwitser was in drie sets te sterk voor de Fransman Jérémy Chardy, de nummer dertig van de plaatsingslijst. Wawrinka zegevierde met 6-4, 6-3 en 7-5.

Hij speelt in de volgende ronde tegen de winnaar van het duel tussen de Fransman Gilles Simon en de Serviër Viktor Troicki.

De 31-jarige Wawrinka ontsnapte in de eerste ronde nog aan uitschakeling tegen de Tsjech Lukas Rosol. Die partij won hij pas na een lange vijfsetter.

Nishikori

Kei Nishikori plaatste zich moeizaam voor de vierde ronde. De als vijfde geplaatste Japanner had vijf sets nodig om met de Spanjaard Fernando Verdasco af te rekenen: 6-3, 6-4, 3-6, 2-6 en 6-4. Voor de 26-jarige Aziaat was het zijn tweede zege op de nummer 52 van de wereld in het vierde onderlinge duel.

Nishikori speelt in de volgende ronde tegen de als negende geplaatste Fransman Richard Gasquet, die in drie sets de Australiër Nick Kyrgios overmeesterde: 6-2, 7-6 (7) en 6-2.

Milos Raonic, de nummer acht van de plaatsingslijst, verzekerde zich ook van een plek in de achtste finales. De Slowaak Andrej Martin moest na drie sets buigen voor de Canadees: 7-6 (4), 6-2, 6-3.

In de achtste finales wacht een ontmoeting met Albert Ramos-Vinolas voor Raonic. De Spanjaard zette de als 23e geplaatste Amerikaan Jack Sock met 6-7 (2), 6-4, 6-4, 4-6 en 6-4 opzij.